Годишнини

Музикална вечер, посветена на акад. Николай Кауфман

Русе отбелязва 90-годишнината от рождението на изтъкнатия български етномузиколог и композитор

Музикална вечер, посветена на акад. Николай Кауфман


◊ СЪБИТИЕТО

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе организират на 30 септември, сряда, от 17.30 ч. Музикална вечер, посветена на 90 години от рождението на изтъкнатия български етномузиколог и композитор акад. Николай Кауфман.

Програмата включва популярни творби от акад. Кауфман в изпълнение на преподаватели и ученици от класовете по български танци, народно пеене, пиано и акордеон в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. В програмата ще прозвучат и творби за пиано от акад. Николай Кауфман, изпълнени от русенската пианистка Веселина Ботева.

 

Акад. Николай Кауфман завършва ДМА (дн. ДМА “Панчо Владигеров”) с тромпет и музикална теория през 1952 г. От 1952 г. до 1988 г. работи в Института по музикознание (дн. сектор “Музика” в Институт за изкуствознание) на­ БАН, после ­ в Института за фолклор на­ БАН. От 1978 г. е професор в ДМА. Доктор на изкуствознанието (1973 г.). Теоретичните му изследвания и неговата теренна дейност, която включва записи на над 30 000 народни песни и инструментални мелодии, са основополагащи за съвременната българска фолклористична наука. Автор е на книги, сборници и множество студии и статии. Член-кореспондент на БАН (от 1997 г.). Академик (от 2003 г.). Носител е на медал “Марин Дринов” и награда “Паисий Хилендарски” (от БАН и СУ “Св. Кл. Охридски”) и много творчески награди. Музиката му е свързана с песенни и инструментални фолклорни образци. Акад. Кауфман е автор на над 1000 обработки на български и еврейски (сефарадски и ашкеназки) народни песни за различни хорови и инструментални състави; множество клавирни пиеси (сред които четири тома “Антология на българските метроритми” за пиано). Творбите му се изпълняват с успех от български и чужди музиканти. Негови обработки на народни песни са включени в световноизвестните албуми “Мистерия на българските гласове” на швейцарския продуцент Марсел Селие. Във втория албум, получил наградата “ГРАМИ” (1990 г.), акад. Кауфман има три авторски хорови песни. Едни от най-хубавите му произведения са включени в авторско CD ­ “Портрет на Николай Кауфман”, издание на “Рива саунд”, в изпълнение на “Мистерия на българските гласове”, “Космически гласове” и Хора на Ансамбъл “Пирин”.

 


Автор:
РБ "Любен Каравелов" - Русе
Публикация:
26.09.2015 г. 17:31
Етикети:
Посетено:
1136
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/22002-muzikalna-vecher-posvetena-na-akad-nikolay-kaufman