Годишнини

Тържества в Сливен по случай 107 години от обявяване Независимостта на България

На 24.09. - премиерна постановка на „Дядо Вазов гледа” по случай празника

Сакралният за Сливен паметник на 7-ми конен полк – „Орлето”, сбра на всенародно тържество сливенските граждани и гостите на града за отбелязване на годишнината от събитието. Признателната памет за делата на предците отвежда към 22 септември 1908 г. и манифеста за провъзгласяване на Независимостта на българската държава, подписан от княз Фердинанд и оповестен в църквата „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново. Тя връща спомена и за делото на Стефан Панаретов, за будното обществено чувство и радостния порив в онези дни, отвел сливенци на площада под звука на камбаните и намерил отражение във вестник „Радикал”.

Тази година честването в „града на войводите” бе организирано от община Сливен и поделение 22-220. На площада присъстваха ръководителите на града и областта, общински съветници, учащи се и представители на родолюбиви, обществени и културни организации и институти.

Кметът на Сливен, инж. Кольо Милев отправи поздравителни думи по повод на светлата дата към събралото се множество, вплитайки ракурсите на миналото в словото си и ролята на историческия за държавата ни акт в плодотворността на съвременния ден и развитието на града, подчертавайки: „Редом с Освобождението и Съединението, обявяването на Независимостта на българската държава е следващата крачка от пътя за налагане на Родината ни като пълноправна страна на европейската политическа сцена, за да можем към днешна дата да се гордеем с мястото си между другите държави в Европейския съюз. Нека продължим да  носим името си „българи” със същата гордост и непоколебимост, с която нашите предци преди 107 години са възвестили пред света Независимостта на Отечеството ни!”, акцентира в словото си градоначалникът.

Постаментът бе обкичен с венци и цветя от признателните сливенци в прослава и преклонение пред дейността на съзидателите на делото с фундаментално значение за развоя на българската държава. Изложба, посветена на 120 години от рождението Генчо Гиндев (потомък на Таньо войвода и на баща - участник в Априлското въстание), бе открита във възрожденската къща „Георги Миркович”.

Празничните прояви, посветени на 107 години от обявяване на българската Независимост продължават на 24 септември т.г. Ценителите на театралното изкуство ще видят в Драматичен театър „Стефан Киров” премиерно постановката на режисьора Борислав Чакринов „Дядо Вазов гледа” (по творбите на Патриарха на българската литература „Под игото”, „Хъшове” и „Чичовци”.) В спектакъла е вплетено органично запомнящото се танцувално и артистично участие на изпълнителите от Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен” (рък. Магдалена Луканова), показано в предпремиерната постановка на режисьора на местността „Туида”.

-
Автор: Иванка Денева
22.09.2015 г. 15:17
Посетено: 831
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/21981-tarzhestva-v-sliven-po-sluchay-107-godini-ot-obyavyavane-nezavisimostta-na-balgariya