Годишнини

Сливенци се поклониха пред делото на Апостола

178 г. от рождението на Васил Левски

В съответствие с изградените традиции, община Сливен организира възпоменателна церемония, посветена на годишнина от рождението на Васил Иванов Кунчев (Левски). През настоящата година се навършиха 178 г. от събитието, почетено на едноименния площад от много граждани, от ръководителите на държавните институции, учащи се, представители на родолюбиви, културни, обществени, военни организации и политически сдружения. 
          
Ритуалът по полагането на венци и цветя пред паметника на създателя на комитетската революционна мрежа в Българско, насочена за възвръщане на свободите и държавността, се състоя на площад „В. Левски” в присъствието на кмета на града, инж. Кольо Милев, на председателя на Общинския съвет Мария Григорова, заместник-областните управители Веска Вълчева и Камен Костов, общински съветници и директори на културни институти.
           
В прочувственото си слово по повод светлата годишнина кметът К. Милев акцентува върху идеите му, на сакрални моменти от житейския и борческия път и ролята на заветите му в градежа на българското самосъзнание и ценности, пазени у нас и в най-далечните кътчета с наши сънародници; върху възгледи, надмогнали времето и разстоянията, сред които „за чиста и свята република”: тях поколенията тачат като скъпо достояние. 
             
Присъстващите запомниха думите на инж. Милев за личността на Апостола, „която вече повече от столетие служи като обединител и всепризнат символ на безкористност и всеотдайност; личност, която и в една от последните си изповеди съвсем просто казва: „Каквото съм правил – в полза народу е!”, завърши ръководителят на община Сливен, поставил цветята на признателността пред нетленното дело на саможертвата. 
           
Паметникът бе обкичен с венци и цветя, поднесени от името на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, от Общинския съвет, от ОД на МВР – Сливен, ръководителите на културни институти, от граждански и военни организации и от служители в народните читалища („Христо Ботев - 1897”, „Ангел Димитров” и “Добри Чинтулов - 1941”) и др.
           
Пред делото на светия апостол на българската Голгота чела сведоха и учителите и учениците от ОУ „Елисавета Багряна” и Начално училище „Васил Левски”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.07.2015 г. 14:29
Посетено:
1297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/21766-sliventsi-se-pokloniha-pred-deloto-na-apostola