Годишнини

Тържества за Априлската епопея в Сливен

Разнообразна празнична програма

С шествие „България над всичко” на Тракийското културно-просветно дружество „Лазар Маджаров”, на Българския национален съюз „Гвардия” и ВМРО – Българско национално движение, започнаха проявите тук, посветени на 130-тата годишнина от въстанието през 1876 г. То премина през свети за града места: от параклиса „Св. Цар Борис Покръстител”, паметната плоча на Кр. Асенов, паметника на хаджи Димитър.

Уредената в зала „Сирак Скитник” художествено-документална изложба „Априлското въстание – героизмът и саможертвата на един народ” е в рамките на националната програма за отбелязване на епопеята. Тя бе открита от директорката  на регионалната библиотека Росица Петрова-Василева, а приветствие към организаторите и изпълнилите залата млади хора поднеса зам.-кметът по културата и социалните дейности Оф. Кънева – член на Националния съвет за тържествата. Организаторите на проявата: Регионалната библиотека „Сава Доброплодни”, Художествената галерия „Димитър Добрович” и Държавният архив в Сливен, извадиха ценни материали (книжовни, архивни, живописни) от фондовете си, разкриващи подготовката и развоя на събитията във Втори революционен окръг – Сливенски, с главен апостол Иларион Драгостинов и помощници Стоил войвода, Георги Икономов и Георги Обретенов, чиито ликове са пресъздадени от художниците Ст. Егаров, Георги Пенчев и др. Във фоайето на Гарнизонния военен клуб бе открита и фотоизложба, разкриваща сюблимните за свободата на България дни.

На юбилейна вечер, организирана от Историческия музей в Сливен, директорът Георги Кюпчуков и уредниците Мария Кирова, Росица Георгиева, д-р Владимир Демирев и Васил Дечев запознаха присъстващите с новите си изследвания: по биографичните данни за апостолите, кончината на Стоил войвода, участието на сливенци в комисиите и отзвука в европейските държави, отражението на събитията във фолклорното съзнание и др. Бе показан и видеоматериал за смъртта на Стоил Иванов Вучков (Стоил войвода), заснет от оператора Симеон Симеонов и музейни работници.

На празничния концерт в зала „Зора” под надслов „Април 1876” водещият Иван Налбантов – актьор от Театъра на армията, започнал професионалния си път от сцената в Сливен, развълнува всички с изпълнението на христоматийни Ботеви и Вазови творби, посветени на страдалната и героичната ни участ, както и на стихове от съвременните поети Георги Джагаров, Иван Радоев и Павел Матев. В програмата участваха солистките на вокалния ансамбъл „Мистерията на българските гласове” Олга Борисова, Елена Божкова и Радка Алексова, Иван Пейчев – солист на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев и др. Рок-група „Епизод” поднесе пред видео-стена, в свой аранжимент и изпълнение, някои оди от „Епопея на забравените” и бе горещо аплодирана от публиката. (Същите са включени в предстоящия да излезе в края на май албум на състава).
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
05.05.2006 г. 14:44
Етикети:
Посетено:
735
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/2168-tarzhestva-za-aprilskata-epopeya-v-sliven