Годишнини

80 години Любомир Левчев

Големият български писател и поет отбелязва годишнината си с поетична вечер „Звездите са мои“

80 години Любомир Левчев


◊ ПОКАНА

На 27 април 2015 г. българският поет и писател Любомир Левчев навършва 80 години. Годишнината ще бъде отбелязана на 29 април от 18,00 ч. в зала №6 на Националния дворец на културата, като събитието е отворено за всички читатели и почитатели на Левчев.

В поетичната вечер под надслов „Звездите са мои“ ще вземат участие актьорът Стойко Пеев, който ще води поетичния рецитал, а музикалният съпровод е на Елица Кадиева – арфа. За поета и неговото творчество ще говорят литературните критици Иван Гранитски, Анжела Димчева и Йордан Ефтимов.

Събитието се провежда под патронажа на кмета на град София госпожа Йорданка Фандъкова и министъра на културата господин Вежди Рашидов, със съдействието на Динко и Йордан Диневи.
 
Любомир Левчев е поет и писател от световна величина, автор на 75 книги, които са преведени в над 36 страни. Той е председател на Съюза на българските писатели от 1979 до 1988 г. През 2005 г. е удостоен с орден „Стара планина - първа степен“ за „изключително големи заслуги към България, за развитие и популяризиране на българското изкуство и култура“. Носител на наградите: „Никола Вапцаров“ (1977), „Пеньо Пенев“ (1984), „Димчо Дебелянов“ (1990), „Хр. Г. Данов“ (2008), „Иван Вазов“ (2013). Член е на Европейската академия за наука, изкуство и литература – Париж, и член-основател на Европейската академия за поезия – Люксембург. Носител е на Златен медал за поезия на Френската академия със звание Рицар на поезията (1985), Голямата награда на института „Ал. Пушкин“ и Сорбоната (1989), Световната награда за мистична поезия „Фернандо Риело“ (1993), „Златен венец“ на Стружките вечери на поезията (2010) и други.

Първата му стихосбирка „Звездите са мои“, чието име носи и поетичният рецитал по повод на годишнината на поета, е издадена през 1957 г. Сред най-известните му поетични книги са „Обсерватория“ (1967), „Дневник за изгаряне“ (1973), „Заклинания“ (1981), „Лък“ (1983), „Самосъд'83“, „Метроном“ (1986), „Небесен срив“ (1996) и др. Автор е на поредицата „Романи от спомени“ – „Убий Българина!“, „Ти си следващият“ и „Панихида за мъртвото време“, издания на „Ентусиаст“, както и на сценариите за филмите „Мълчаливите пътеки“, „Гибелта на Александър Велики“, „Сладко и горчиво“.
 
По време на поетичната вечер ще бъде организиран специален щанд с библиофилски издания с оригинални рисунки на художниците Стоимен Стоилов, Георги Трифонов, Николай Майсторов, Георги Лечев, Иван Димов и други. За първи път на едно място ще бъдат събрани едни от най-емблематичните произведения на Любомир Левчев, сред които „Но преди да остарея“ – фототипно издание на стихосбирката му, излязла през 1964 г. с рисунки на Йордан Радичков и Здравко Мавродиев, както и „Златната планина“ – сантиментален пътепис за Родопите със снимки на Руси Куртлаков. Издателство „Захарий Стоянов“ ще представи книги с поезия от Любомир Левчев, а „Ентусиаст“ ще постави акцент върху най-новата книга на писателя „Панихида за мъртвото време“ – последната част на трилогията „Романи от спомени“. Неотдавна издателството изненада почитателите на Левчев със специално лимитирано издание – подаръчен комплект с трите романа.



Автор:
Изд. "Ентусиаст"
Публикация:
27.04.2015 г. 14:07
Посетено:
2267
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/21300-80-godini-lyubomir-levchev