Годишнини

Литературна вечер „Живият Валери Петров”

По случай 95 години от рождението му

Литературна вечер „Живият Валери Петров”


◊ СЪБИТИЕТО

Литературна вечер „Живият Валери Петров”
по случай 95 години от рождението му


22 април 2015 от 18.00 часа
НДК, зала № 7


Навършват се 95 години от рождението на Валери Петров. Жалко, че не я дочака, но големият български поет, сценарист, драматург и преводач, и човеколюбец за нас е по-жив от живите. Затова  паметната вечер в негова чест е наречена „Живият Валери Петров”.

Вечерта се организира от издателство „Захарий Стоянов”, Съюза на българските писатели и Националния дворец на културата, и ще се състои на 22 април (сряда) от 18 ч. в зала 7 на НДК. В тази среща, надяваме се, ще оживее нежният човек и лирик Валери Петров, умислен, съзерцаващ живота и страдащ, надяващ се и вярващ. Ще бъде представена новата книга на Валери Петров „Стихотворения 2007-2013“, издание на „Захарий Стоянов“.   


Представете си колко пуста и безнадеждна би била българската поезия без неговите стихове и поеми, и киното и театъра, колко сиротни – без неговите сценарии и пиеси. Валери Петров бе една от художествено-естетическите и интелектуалните кариатиди на няколко поколения българи. Той има трайно присъствие в отечествената поезия и излъчването му е неизменно и ненатрапчиво, но могъщо завладяващо. Всъщност той  е една от малкото блещукащи светлинки на надеждата на мислещия човек по пътя към истината. Емоционалната аура на неговото творчество осветява трагично извиращите и едновременно с това светло пречистващи пулсации на българската поезия през последните седем десетилетия. И ето сега след смъртта му още вярваме, че всеки миг като Палечко той ще тръгне по софийските улици, както вече повече от седемдесет години неговата поезия върви по пътищата на нашите сърца. Може би тази поезия, проповядваща любов и доброта, състрадание и милосърдие, ще ни върне към Човешкото у нас, ще озари очите ни със светлината на Доброто, зад чиито открехнати двери шепне бъдещето на надеждата.
Автор: Организаторите
18.04.2015 г. 21:46
Посетено: 1250
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/21238-literaturna-vecher-zhiviyat-valeri-petrov