Годишнини

83 години от рождението на Радой Ралин

Честване в Сливен

Сливенци почетоха творческото дело на видния си съгражданин – сатирика Радой Ралин, с поредица културни инициативи, организирани от общината и сина на писателя – Кин Стоянов. В зала „Зора” бе представен поетичният спектакъл „Недочакани възкресения” (от серията „Поетични спектакли. Всичко ми говори”). Присъстващите бяха завладени от изпълнението на Петър Райженов, Златин Цветков и Милена Стоименова, поднесли прочувствено стиховете на поета чрез интересния режисьорски подход на Д. Димов (графични и компютърни изображения на видео стена, хореографско изпълнение на актриса зад екран и цялостното сценографско решение със символите-емблеми на един живот: пишещата машина, книгите, запалената свещичка за покаяние). Прозвучаха тъжните наблюдения на Ралин за социално-политическата действителност в България от последните десетилетия, но и проникването му в екзистенцията на живота и душевността на съвременника, в жаждата на героя да „бъде съавтор” на битието си. Като завет към младия човек в залата прозвучаха стиховете му „Нека твоята усмивка свети/ в света на пътищата запустели”, както и заръката към съвременните хора „сами да си замесват хляба-свобода”.

Документалният филм на режисьора Илко Дундаков „Радой Ралин и времето” разшири  впечатленията за важните моменти от живота на един непокорен дух, обобщил го чрез легендарните си сатирични строфи: детските години в Сливен, инкриминацията на „Люти чушки”, срещата на Митеран с десидентите, участието в събитията след 1989 г., но и разочарованието от съвременните нрави, избликнало в заключението: „Колко сладък упадък!”, диалога със Славейковци за времето... Кадрите бяха съпроводени от прочетените от поета стихове от том първи на „Избрани творби” и том първи „Поезия”, както и от изпятите, в съпровод на пиано, сатирични строфи.

Присъстващите можаха да разговарят с Кин Стоянов, да си купят книгата му „Правителството на сянка”, карикатури на Ивайло Нинов, 2005 г., както и диска с лирика и сатира на Радой Ралин (”Балкантон”, 2005 г. и „Златното руно”, Фондация „Р. Ралин”, 2005 г.).
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.04.2006 г. 01:06
Етикети:
Посетено:
967
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/2118-83-godini-ot-rozhdenieto-na-radoy-ralin