Годишнини

25 години от възстановяването на Съюза на народните читалища в България

В Сливен започва подготовка за тържествено отбелязване на годишнината

◊ СЪБИТИЕТО

Най-старата масова организация в страната – Съюзът на народните читалища, започва подготовка за тържествено отбелязване на юбилейната годишнина. 

Идеята за създаването на сдружението е на читалище „Зора” в града под Сините скали и на неговия тогавашен председател Стефан Гидиков, превърнал със съмишленици-родолюбци мястото в поле за разностранна изява на културната дейност и книжовното дело във възрожденския град. Затова е закономерно светлата дата – 25 години от възстановяването на Съюза на народните читалища, да бъде чествана в Сливен.

Да представи програмата за провеждане на голямото културно събитие (27-29 май 2015 година), в града пристигна Николай Дойнов – председател на Съюза. С „почетния знак за развитие на народното читалищно дело в България” бе отличен кметът на Сливен, инж. Кольо Милев, допринесъл с делата си за подпомагане и развитие материалната база на читалищните средища в община Сливен – респектиращо начинание в условия на криза и плод на перманентните връзки с културните институти. Отличието е за подобрените и обновени  условия за работа и на материалната среда за функциониране на редица читалища в града, за тези в селата Крушаре, Тополчане, Глушник и Бяла (чрез основен ремонт на сградите,  вътрешни ремонти на библиотеките, подкрепа след наводненията за аварийно-възстановителни работи и др.).

Програмата за честване в Сливен на юбилейната годишнина от възстановяване на Съюза на народните читалища включва научна конференция по проблемите на демократизацията  на процесите в тях. Принос за утвърждаването на читалище „Зора”, като значимо средище на културата в града, имат в немалка степен неговите председатели, чието значение и усилия през годините за развоя на духовния живот ще бъде една от темите на проучване и представяне на конференцията. Паметната плоча на първия председател Стефан Гидиков ще бъде обкичена с венци и цветя.

Израз на почит пред творчеството и поетичното наследство на видните български поети със сливенски корени Георги Джагаров, Радой Ралин, Дамян Дамянов и Станка Пенчева, ще бъде рециталът по техни поетични строфи.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.03.2015 г. 00:17
Етикети:
годишнина
честване в Сливен
Съюз на народните читалища в България
Посетено:
996
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/20940-25-godini-ot-vazstanovyavaneto-na-sayuza-na-narodnite-chitalishta-v-balgariya