Годишнини

Символ на българската национална съдба

Тържествена вечер, посветена на 120-годишнината от рождението на Гео Милев

◊ ПОКАНА

Тържествена вечер, посветена на 120 години от рождението на Гео Милев, организират Българската академия на науките, Столичната община и издателство „Захарий Стоянов”. Тя ще се състои на 28 януари (сряда) от 18 ч. в големия салон на Централното управление на БАН (ул. „15 ноември” 1).

Колкото повече времето ни отдалечава от Гео Милев, от онази „далечна, трагична безконечност”, която е всъщност неговият кратък – едва трийсетгодишен живот, виждаме до каква степен е единна и цялостна тази личност. Затова намеренията на организаторите са не само да се отдаде почит към безсмъртния поет и неговото творчество, но и се разкрие и образа му на жрец воин на модерното изкуство, който трасира естетическия вкус на българския читател през 20-те години на миналия век.  Той воюва за модернизма не само като поет, но и като художник, театрал, редактор на „Везни” и „Пламък”, като гражданин.

На тържествената вечер слово ще произнесе литературният критик и историк проф. Светлозар Игов. Ще бъде представен документален филм, чийто автор е внукът на Гео Милев - Андрей Аврамов. Съкровени думи за Гео ще произнесат от трибуната и Ружа Маринска, Андрей Аврамов, проф. Александър Шурбанов и д-р Иван Гранитски, който неотдавна написа: „Стъкленото око на Гео Милев и днес ни гледа от зейналите и незатворени в духовната и физическата снага на България страшни гробове. Tо предупреждава, че човешкият дух е неподвластен на изстъпленията на грубата сила. Tо напомня Вазовото „Не се гаси туй, що не гасне”. Tо заявява, че поезията е неунищожима, когато е вопъл и екстаз, буря и славеева песен на народната душа. Това страшно Геово око е символ на българската национална съдба и чрез нея то е и своеобразен бездънен прозорец към безсмъртната българска поетическа традиция.”

Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
22.01.2015 г. 15:16
Посетено:
1169
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/20687-simvol-na-balgarskata-natsionalna-sadba