Годишнини

Сливен тачи творчеството на Дамян Дамянов с богата културна програма

„Дамянови дни” за 80-годишнината от рождението на поета

Респектираща е празничната програма, с която сливенци отбелязват юбилейната годишнина на един от  вълнуващите сърцата на българите съвременни поети: Дамян Дамянов. Проявите в родния му град са организирани за поредна година по инициатива на учебното заведение, носещо името на лирика – Хуманитарната гимназия в града под Сините скали, и са подкрепени от община Сливен, културните институти и редица учебни заведения. Говорейки за преклонението пред творческото дело на автора, директорът на учебното заведение Жельо Радев подчерта непреходността на Дамяновите строфи: „Без съмнение неговата поезия ще бъде с нас в бъдните години като наша духовна опора. Тя ще ни вдъхновява и ободрява - с дързост и постоянство да постигаме все по-добри резултати в образователно-възпитателния процес, да реализираме своя потенциал за нашето собствено бъдеще, както и за бъдещето на града и страната ни!”
             
Десетдневната програма за провеждане на „Дамяновите дни в Сливен” е дългосрочно мащабно начинание, синтезирало усилията на семейството на лирика и съпругата му – писателката Надежда Захариева, на ръководните, обществените и културни институции и фактори, като най-отрадно е масовото участие на младите хора – възпитаници на учебните заведения в града и особено на учащите в престижната Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” – двигатели на голяма част от начинанията.
             
Инициативите започнаха с поднасяне на венци и цветя от сливенци пред паметната плоча на поета на площад „Васил Левски”. Интересни сведения за личността му присъстващите можаха да почерпят от срещата-разговор с негови връстници, проведена в мултимедийния кабинет на учебното заведение. Проявата в пенсионерския клуб „Дамян Дамянов” - чрез литературното четене на тема „Обичам те, живот!” на негови произведения от възпитаници на гимназията, със „срещата на поколенията” и спомените на съученика му – скулптора Николай Султанов, разкри непреходната сила на поетичните инвенции, докосващи и днес душевността на българина. Силата на Дамяновото слово, като подтик за добротворство и високи пориви, се изявява в делата и настоящия ден на учебното заведение, разкрити в презентацията „Училището днес”. Книжарница „Хеликон” в града подреди изложба с книгите на поета, с оформяне на кът, посветен на творчеството му и издаване на юбилеен лист.
               
80-годишнината от рождението на видния лирик и неговото творческо дело бяха чествани и от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Посетителите на културния институт изслушаха рецитал по най-вълнуващите му поетични творби, подготвени от ученици от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” в града (преподавател – Дочка Петрова). Предоставена бе възможност на читателите да се включат с прочит на произведение от поета по свой избор, като в деня на официалното честване те ще получат като дар брошура, посветена на наследството му.
             
Наситен на прояви, посветени на творчеството на автора, е 19 януари т.г., който в общинската зала „Май” ще сбере ценителите на стиховете му за откриване на изложба с негови фотоси, като ще бъдат обявени  резултатите и отличените в конкурсите на Хуманитарна гимназия „Д. Дамянов”. Там ще се проведе и рецитаторският конкурс под наслов „Магията на Дамяновото слово”, с представяне на празнична програма. Почитателите на поезията и делото му ще присъстват в Контакт-клуб „Германия” на творческа вечер (на 21 януари 2015 година), посветена на видния поет.
           
Сливенци ще могат да наблюдават по БНТ и документалния филм „Обичам те, живот!”, посветен на 50-годишнината от рождението на Дамян Дамянов, чествана в родния му град (1986 г.) Той е реализиран по сценарий на авторите Станко Михайлов и Диана Димих (режисьор Станко Михайлов, оператор Стефан Костов). В лентата е показано творческото присъствие на бележити български писатели, както и на творци от чужбина, преводачи и издатели, имали съприкосновения с Дамянов: Елисавета Багряна, Георги Джагаров, Любомир Левчев, Добри Жотев, Константин Еленков, Владимир Голев, Нил Гилевич, Олег Шестински, Марио Булцони и др. Зрителите се докосват до творбите му чрез изпълнението на актьорите Стефан Гецов и Илия Добрев.
           
От организаторите е предвидено и възстановяване на скулптурните елементи върху мемориалната чешма в близост до Хуманитарна гимназия „Д. Дамянов”, показващи пътя-Голгота на поета в живота и изкуството.



Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.01.2015 г. 00:11
Посетено:
1658
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/20661-sliven-tachi-tvorchestvoto-na-damyan-damyanov-s-bogata-kulturna-programa