Годишнини

Почит към български поет и преводач

Ахмет Емин Атасой на 70 години

Почит към български поет и преводач


Продължават инициативите, отбелязващи 70-годишнината на българския поет и преводач Ахмет Емин Атасой, който от 25 години живее в град Бурса и реализира огромно по мащаб литературно дело – принос към българската култура. Припомняме, че през май 2014 г. в Столичната библиотека официално беше отбелязана неговата годишнина с премиера на най-новата му стихосбирка „Това оставям“ (Библиотека „Орфеева лира“, 2014) и с представяне пред публика на „Антология на българската поезия“ (билингва – на български и турски език), дело на УИ „Св. Кл. Охридски“.

Сега предстои тържествена вечер под надслов „Творческият свят на поета Ахмет Емин Атасой“, на която ще присъстват всички представители на литературата, изкуството и културата от град Бурса и от други турски региони.

Събитието ще се проведе на 5 февруари 2015 г. от 19.30 ч. в Културен център „Назъм Хикмет“ в Бурса. Ще бъдат представени няколко негови стихосбирки на турски и на чужди езици. На централно място ще бъдат поставени „Антология на българската поезия“ (на български и турски език) и обемистата поетична книга от 900 стр. „Животът ми бе един вик“ (събрани стихотворения), включваща всички издадени до сега негови стихосбирки на турски език (13 на брой).

Модератор на забележителната вечер е поетът-журналист и издател Нахит Каябашъ, редактор на турския вариант на „Антология на българската поезия“, излязла през 2014 г. едновременно в България и Турция.

Естествено, за турските читатели Ахмет Емин Атасой е турски поет, а за нас той остава като най-почтения и талантлив медиатор на българското художествено слово към съседната страна, превел стихове на над 150 български поети и продължаващ този поетичен марш и днес.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
16.01.2015 г. 20:08
Посетено:
1286
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/20659-pochit-kam-balgarski-poet-i-prevodach