Годишнини

Честване на 137 години от освобождението на Сливен

„Градът на стоте войводи” отбеляза тържествено и с военен ритуал светлата годишнина от деня на освобождението от османско иго. В квартал „Клуцохор” (местност „Харамиите”), на мястото на посрещането на 17 януари 1978 на руските части, водени от полковник Бакланов, венци и цветя на признателност поднесоха ръководителите на града и областта. Паметта връща към влизането на 16 януари в града на войните на майор Кардашевски (втора дивизия на 13-и драгунски полк на Военния орден), последвани на другия ден от бойците от 26 казашки Донски полк. Основните руски части са посрещнати след необходимата подготвителна дейност, осъществена от Временната градска управа и митрополит Серафим (председател).
          
На едноименния площад „17 януари” сливенци всяка година свеждат чела на мястото, където предците им, заедно с престарелия народен поет Добри Чинтулов, са посрещнали войската под командването на генерал  Делингхаузен. Годините пренасят като легенда думите на будителя: „Накрая Господ Бог чу молбите на своите роби. Надеждата и очакванията на българския народ се осъществяват. Няма вече нечувани и раздиращи свирепства, няма гнет, няма никакъв страх, ние вече сме хора свободни и виждаме пред себе си  свободолюбието и победоносното войнство”.
            
На тържествения ритуал и на отслужените в януарските дни на 2015 година молебен и заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий присъстваха кметът на града инж. Кольо Милев, председателят на Общинския съвет Мария Григорова, народни представители, общински съветници, ръководители на културни институти и граждани.
           
Събитието бе съпроводено и от откриване на бюст-паметник на генерал Михаил Дмитриевич Скобелев (на едноименната улица в града), участник във военните действия и допринесъл за обучението на сформираните в Сливенска губерния,след Руско-турската война от 1877-1878 година, полувоенни гимнастически формирования. Присъстваха авторите на паметника и дарители, (сред които Община Сливен, ръководители на фирми, представители на Посолството на Руската федерация, председателят на Федерацията за приятелство с Русия и ОНД Захари Захариев, от Дружество „Отчий дом” и др.
               
Присъствието на много млади хора и учащи се от учебните заведения на Сливен бе повод за удовлетворение на кмета на Сливен, инж. Кольо Милев, припомнил в словото си факти за личността на генерала и народната оценка, след участието му в освободителните действия: „Където е генерал Скобелев - там е победата!” Поставянето паметник на „Белия генерал”, както е известен сред населението, е плод от решение на Общинския съвет в Сливен през лятото на  2013 г., във връзка със 170-годишнината от рождението на военачалника. Реализацията е осъществена от творчески екип от скулптори (Мария Коева, Борислав Алексиев и Александър Александров и арх. Ирина Лалева). Необходимо е да припомним, че няколкомесечното присъствие на Скобелев в града след събитията е свързано с участие в изграждане основите на регионалното управление в началните стъпки на държавата ни след Освобождението.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.01.2015 г. 19:46
Етикети:
Сливенгодишнини
генерал Скобелев
Посетено:
955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/20658-chestvane-na-137-godini-ot-osvobozhdenieto-na-sliven