Годишнини

120 години от създаването на Смесен хор “Добри Чинтулов” в Сливен

Тържествено честване на годишнината

Юбилейната годишнина бе отбелязана по тържествен начин в зала „Зора” на града под Сините скали, Събитието бе организирано от община Сливен и Народно читалище „Зора-1860”. Връщането назад в годините разкрива възходящото развитие на една хорова формация, емблематична за Сливен и донесла  в последните десетилетия много отличия от национални и международни музикални фестивали – плод на високата култура, таланта и себеотдайността на диригента маестро Методий Григоров и екипната работа с хористите. Признание за  неговата дейност е удостостояването му с Голямата награда за изкуство на община Сливен „Добри Чинтулов”, със званията „Почетен гражданин”, „Протопсалт на БПЦ” и „Академик на БАНИ” (Българска академия за наука и изкуства). Считаме, че те са му присъдени за постиженията в няколко  направления: за изграждане на „хорова школа”, изразяваща личностния му стил и възгледи на музикант и диригент; за високото ниво на  майсторство на диригента и на смесения хор „Добри Чинтулов”, потвърдено от признанията на музикалната критика у нас и в чужбина; за дейността му по създаване на „първите църковнопевчески сборници с песнопения на съвременен български език; и не на последно място – заради плодотворната дейност по откриване и развитие на младите музикални дарования на Сливен, разнесли славата му като люлка на оперни таланти, завоювали световните сцени (Татяна Шиварова, Камен Чанев, Момчил Абаджимаринов, Елена Баръмова и др.) М. Григоров ръководи хора от 1977 година досега.

Прозвучаха поздравителни адреси до диригента и състава от кмета на Сливен инж. Кольо Милев, от проф. Пенчо Стоянов, проф. Петър Льондев и др. Изпълнилите зала „Зора” признателни сливенци се насладиха на богатата програма по повод на културното събитие: те изгледаха с интерес кадрите от документалния филм, посветен на годишнината („Карандила пикчърс”, сценарий и архиви на акад. Методий Григоров), разкриващ важни етапи от развитието на смесения хор, изграден за пръв път в България с участието на мъже и жени): от създаването му - и до днешното утвърждаване като един от водещите - сред сродните формации в Европа. Присъстващите сведоха глава пред делото на създателя на хора – учителя Михаил Райнов, в далечната 1893 година, както и на последователите на делото му  диригенти, сред които емблематични личности, допринесли през годините за развитие на музикалната култура на Сливен: Илия Цеков, Мишо Тодоров и др., Възходящото развитие днес го нарежда до най-канените участници в международни събития на хоровото изкуство, което показва и биографията му - гостуване по творчески поводи (около 30 пъти) в чужбина и в почти всички европейски държави.

Известен е фактът за блестящото изпълнение на „Мила Родино!” от хор „Добри Чинтулов” в Сливен, станал повод за решението песента (по музика и текста „Горда Стара планина” на Цветан Радославов от 1885 г., неколкократно поправян), да бъде избрана за национален химн на страната ни (1964 г.).

По време на юбилейното честване присъстващите оцениха респектиращото творческо присъствие на хористите под диригентството на маестро Григоров.

Председателят на настоятелството на Народно читалище „Зора-1860” Минко Стефанов връчи почетни грамоти на дългогодишни участници в състава. Хор „Добри Чинтулов” получи цветя за празника от ръководителите на общината и областта, от депутати, граждани и бивши хористи, които изпълниха съвместно с настоящите оратория „Месия” (хор „Алелуя!”).

Духовен дар за сливенци и гостите на града стана за седми път провеждането – непосредствено след юбилея, на Националния фестивал на източно-православната църковна музика „Николай Триандафилов-Сливенец”, на която отново хорът бе домакин. Събитието се организира от община Сливен, Светата Сливенска митрополия, Народно читалище „Зора-1860” и Сдружение „Сливналии за развитие на образованието и културата”. Определен е приносът на сливенския хор като проправящ пътя за провеждане в страната на музикални начинания от този характер. Църквата „Света Богородица” в Сливен (с престоятел отец Янко Георгиев) приюти хоровете-участници от страната в изявата. Сливенският хор, софийският „Славянски звуци”, както и хор „Иван Спасов” към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и хоровата формация от Бургас „Родни звуци” възвисиха слушателите с богатството и духовната сила на изпълненията си.

Присъстващият на събитието Митрополит Йоаникий развълнува всички в храма със словото си към миряните в деня  на св. Андрей Първозванни. Ръководителите на съставите получиха почетни грамоти, връчени от председателя на настоятелството на Народно читалище „Зора-1860” и председателя на Сдружение „Сливналии за развитие на образованието и културата”. 
 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.12.2014 г. 00:08
Посетено:
1452
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/20452-120-godini-ot-sazdavaneto-na-smesen-hor-dobri-chintulov-v-sliven