Годишнини

Честване на 80 години от излизането на вестник „Изток” в Сливен

В рамките на програмата за октомврийските културни празници на община Сливен по случай Деня на града - Димитровден

По инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в града под Сините скали бе отбелязано с творческа вечер излизането от печат на първия брой на значимия за сливенци в-к „Изток” (2 октомври 1934 г.).
           
Културната инициатива е в рамките на програмата за октомврийските културни празници на община Сливен по случай Деня на града - Димитровден, организирани съвместно с творците и екипите на културните институти.         
           
Характерът на вестника, неговата насоченост и видовете публикации по страниците му бяха анонсирани от водещата творческата вечер д-р Росица Петрова-Василева – директор на библиотеката. Тя говори за отразяването на разнообразните проблеми из обществения, икономическия и културния живот, военното дело и битието на града в продължение на десетилетие и разположението на разножанровите материали и статии в обособените рубрики с постоянен характер: „Нашата дума” (редакционни коментарни статии), “Хроника” (кратки вести за живота в града и региона), „Нашите богатства” (за природните и исторически забележителности на Сливен и околията), “Педагогика”, „Културен преглед”, „Нашата околия”, „Кооперативно дело” и други, съпътствани от богат снимков материал.
             
Водещата подчерта личностните заслуги на дългогодишния главен редактор Георги Арнаудов за облика и стойността на изданието, както и ролята на видни интелектуалци с регионални и национални приноси, в списването на вестника. Анализирайки личността на Арнаудов, водещата припомни почитта на сливенци към приносите и трудовете му, за които е удостоен с наградата „Д-р Иван Селимински”, като името му присъства сред достойните синове и дъщери на града, вписани в паметната книга на къщата-музей „Добри Чинтулов”. Разностранната му народополезна дейност за Сливен отвежда и към заеманите високи управленски длъжности като околийски управител на Сливенска околия (1934-35 г.) и като негов кмет в 1941 и 1942 година, както и като правозащитник.
               
Д-р Ясен Бориславов – гл. ас. от Факултета по журналистика към СУ „Св. Кл. Охридски” анализира същността на изданието „Изток” като културен феномен, подчертавайки стойността на включените в него материали и мястото на редакторите и сътрудниците  в оформяне облика на броевете му. Тук следва да споменем имената на деятели на просвещението, изкуството и културата, като Аргира Жечкова, Елисавета Багряна, Константин Константинов, Сирак Скитник и др.; на сливенците, оставили също диря с материалите си по различни теми и свързани с града, като Георги Ноев, Димитър Рохов, проф. Димитър Табаков, Георги Гюлмезов, Георги Кебеджиев, Васил Димитров, арх. Димитър Кавалджиев и арх. Георги Козаров, инж. Никола Шишеджиев, Стефан Султанов, Деян Парпулов и др.
             
Страниците на изданието и „обектите му” - в броевете  през годините, бяха визуализирани чрез мултимедия и фотоси, връщащи паметта за непреходните явления  в живота на духовния и бунтовен Сливен.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.10.2014 г. 16:22
Етикети:
годишнинаСливен
вестник Изток
Посетено:
1135
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/20100-chestvane-na-80-godini-ot-izlizaneto-na-vestnik-iztok-v-sliven