Годишнини

75 години от избухването на Втората световна война

Документална изложба в Полски институт и прожекция на филма "Утре отиваме на кино"

75 години от избухването на Втората световна война


◊ ПОКАНА

1 септември 2014 г., 18.00 ч.
Полски институт (ул. "Веслец" 12), вход свободен

На 1 септември се навършват 75 години от избухването на Втората световна война. За да отбележи тази годишнина, Полският институт ви кани на:

• Документална изложба „Септември 1939. Подялбата на Полша”, която ще открие Н.П. Кшищоф Краевски – посланик на Република Полша в България;
• Прожекция на филма „Утре отиваме на кино” (реж. Mихал Квечински, 101 мин., с надписи).

Филмът „Утре отиваме на кино“ с простички средства, без излишен патос и тънък сантиментализъм, представя – чрез историята на трима приятели, абсолвенти от 1938 г. – трагичната съдба на поколението на тогавашните 20-годишни. За хората, родени в скоро възвърнатата родина, войната отнема на прага на зрелостта им бъдещето, надеждата, близките, цялото имущество, шанса за нормален живот, а много често и самия живот. От 30 души в класа, от който са героите на филма, 20 не преживяват войната, а няколко са осъдени на смърт в сталинска Полша. Но дори и тези, които са я преживели, не успяват никога – както гласят финалните надписи – да наваксат загубените години.


* * *

Включете се и в играта, с която можете да спечелите образователните игри на Института за национална памет (Полша). Участвайте, като отговорите на следните въпроси:

1. Кога Германия нахлува в Полша, с което слага началото на войната?
2. Кога СССР нахлува в Полша?
3. Кога е сключен договорът Рибентроп – Молотов и до какво води той?

Отговорите си изпращайте на адрес sofia.info@instytutpolski.org или на страницата на Полския институт във фейсбук (https://www.facebook.com/polski.institut.sofia) до 31 август 2014 г. Имената на победителите ще бъдат изтеглени на 1 септември в Полския институт.

      


Автор:
Полски институт
Публикация:
26.08.2014 г. 15:17
Посетено:
1342
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/19735-75-godini-ot-izbuhvaneto-na-vtorata-svetovna-voyna