Годишнини

Сливен се готви за 130-тата годишнина от Априлското въстание

Ще се чества ли събитието по новому

„Градът на стоте войводи” е сред селищата (София, Панагюрище, Русе, Копривщица, Велико Търново, Трявна, Севлиево, Враца и Козлодуй), където ще бъде тържествено чествана 130-тата годишнина от Априлската епопея. По покана на председателя на организационния комитет за тържествата, проф. Стефан Данаилов – министър на културата, сред членовете на националния комитет за отбелязване на събитието е и сливенският кмет Йордан Лечков.

В състава на организационния комитет са включени видни български интелектуалци: писателите акад. Антон Дончев, проф. Марко Семов, проф. Боян Биолчев – ректор на СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Божидар Димитров – директор на НИМ, министрите на отбраната и на образованието, кметовете на Сливен и София.

По заповед на кмета на града под Сините камъни, Йордан Лечков, е изградено оперативно бюро за ознаменуване на годишнината. Негов председател е ресорният зам.-кмет на общината по културата и  социалните дейности Офелия Кънева, а членове - началникът на РИ на МОН, председателят на Постоянната комисия по образование, култура и вероизповедания, началникът на отдел „Култура и вероизповедания”, началникът на отдел „Образование, спорт и младежки дейности”, директори на културни институти, председателят на сдружение „Мати Болгария” – Сливен и др.

По решение на оперативното бюро до 22 март 2006 г. ще бъде разработена програма за отбелязване на 130 години от славната епопея, като по думите на Оф. Кънева „Сливен излиза с иновативни предложения за честването, свързани с младите хора, защото това е приоритет на мандата ни”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
25.03.2006 г. 00:38
Посетено:
867
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/1973-sliven-se-gotvi-za-130-tata-godishnina-ot-aprilskoto-vastanie