Годишнини

В Сливен бе почетена 177–та годишнина от рождението на Васил Левски

Градът отбеляза годишнината от рождението на най-почитания българин в историята ни

Едноименният площад във „воеводския град”, носещ името на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев, сбра множество от признателни сливенци, дошли с венци и цветя да сведат глава пред делото му.
          
Възпоменателният ритуал бе организиран от община Сливен във връзка със 177-та годишнина от рождението на най-почитания българин в историята ни. Със своята решимост да сложи костите си за Отечеството,  българската свобода и с оригиналната идея за създаване на мрежа от революционни комитети - като път за постигането й, Васил Левски надмогна Времето, реализирайки с подвига си схващането за сливане на човека с него в процесите на личностна и политическа промяна. И днес подвигът му остава високото знаме, около което са се обединявали за благородни каузи на „ползу роду” поколения българи, следовници на саможертвения му пример.
             
Да почерпят сили за съзидателни дела днес, на площад „Васил Левски” в Сливен бяха дошли ръководителите на общината и областта в лицето на кмета на града Кольо Милев и управителя на област Сливен Корнелий Желязков, представители на родолюбиви, обществени организации и сдружения, млади хора, участници в творчески школи,  много граждани. Паметното слово на инж. Милев за едно дело, надмогнало вечността, присъстващите скътаха в сърцата си като израз на признателност на съвременниците и духовна опора за свободолюбие и патриотизъм, висши национални ценности на българите: „Днес трябва не само да помним думите на Левски, но и да ги разбираме правилно. Много могат да бъдат причините, които разединяват нацията, но единици са личностите, които могат да я обединят”, каза ораторът, визирайки думите на Левски до Любен Каравелов за поводите на разединение на един народ. Определяйки същността на Апостола като идеолог, революционер и национален герой,  К. Милев  го успореди с „обединителите на мислите и стремежите на нас, българите. Думите на Левски са още едно от необоримите доказателства, че преди 177 години се е родил не още един смел българин, не само още един борец за свобода и смел революционер. Родила се е Личност, обогатила историята ни и задала нова посока в нейното развитие”, подчерта сливенският градоначалник.
             
Тържественото събитие бе уважено от председателя на Общинския съвет Мария Григорова, от кметове на населени места и общински съветници, от ръководството на Областната дирекция на МВР, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на военноинвалидите, от политически партии и др. Тук бяха и представители на културните институти в града: на Регионалния инспекторат към МОМН, на  Регионалния историческия музей, Художествената галерия „Димитър Добрович” и др. Цветя и венци поднесоха дейците на Сдружение „Мати Болгария”, от Сдружението на читалищата, Младежкия дом и др.
          
Над препълнения с хора площад, понесъл на крилете на признанието и почитта вълнението на стотици  от  непреходността на едно светещо с чистотата и всеотдайността си дело, бдеше с достолепната си осанка Апостолът на свободата, изрекъл сакралните думи: „... ако спечеля – печеля за цял народ, ако изгубя – губя само мене си!” Подвигът му, неподвластен на тлението и забравата - живее, а делото остава като еманация на непреходния порив на човека към духовност и свобода.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
18.07.2014 г. 15:02
Посетено:
1283
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/19629-v-sliven-be-pochetena-177-ta-godishnina-ot-rozhdenieto-na-vasil-levski