Годишнини

Сливенци почетоха делото на Георги Гюлмезов

140 години от рождението му

С юбилейното честване на 140 години от рождението на една всеотдайна с деятелността си за общественото благо и разностранна личност - Георги Гюлмезов, продължи програмата за организиране на Майските дни на културата „Сливенски огньове”. Обръщането към заслугите му във времето начена с паралелната изложба, (експонирана преди месеци по повод на 130 години от рождението на Сирак Скитник) - като към един от забележителните люде в живота на именития живописец Панайот Тодоров, организатор на художествения живот в България. По повод на 140 г. от раждането на Гюлмезов тогава изложбената зала в къща „Георги Миркович”  в града под Сините скали представи експозиция с негови творби.

Сега община Сливен и Историческият музей организираха в зала „Зора”  тържествено отбелязване на юбилея. Това бе повод за обръщане към миналото и видните личности-съзидатели в живота на „воеводския град”, за чиито приноси сливенци – и особено младите поколения, знаят недостатъчно. Обдарен с художествен талант, Г. Гюлмезов е от плеадата български творци, обучавали се при видния чешки живописец проф. Иван Мърквичка. Завръща се да работи за родния Сливен след прекъснато обучение поради финансов недоимък. Изложбата, експонирана преди месеци в града ни, разкри създадените от него и интересни с щриха и замисъла си живописни платна, скици и рисунки.

Но респектиращи са с резултатите си усилията му и в други сфери и особено -  по изучаване  на богатството от старини в Сливен и неговите околности. Без името му и списъкът с изследователите на т.нар. „Малка Света гора” край Сливен и над 40 църкви и манастири в нея, би бил непълен. В негово лице сливенският музей има един от създателите си, обогатил и фондовете му с  археологически находки, плод на личните му усилия. В 1926 година публикува и „Пътеводител на град Сливен и околностите”.

Неуморимата му природа го поставя до личностите, създатели на „началата”. Такъв е Георги Гюлмезов и в сферата на националния „организиран туризъм”. Основава в родния си град и туристическо дружество, като дълги години работи за развитие „движението на туристите”.

Пред неговото дело сведоха чела гражданите на Сливен в зала „Зора”, станали свидетели на отрупания подиум с цветя от ръководителите на общината и областта, от обществени, родолюбиви организации и граждани по повод на юбилея. С изкуството си се преклониха и хористите от туристически хор „Сините камъни”, поднесли за присъстващите обновения си репертоар. Със своите изяви в чест на  тържеството развълнуваха  и малките изпълнители от Детска вокална група „Мечта” при Десето основно училище „Йордан Йовков” в града. Сливен има и следва традициите за почит към предците...

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.05.2014 г. 00:11
Посетено:
1155
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/19223-sliventsi-pochetoha-deloto-na-georgi-gyulmezov