Годишнини

100 години Борис Христов - програма за честването в Стара Загора

На 18 май 2014 се навършват 100 години от рождението на Борис Христов

100 години Борис Христов - програма за честването в Стара Загора


◊ ПРОГРАМА НА ЧЕСТВАНЕТО В СТАРА ЗАГОРА

Музикално общество „Борис Христов“ - Стара Загора и Държавна опера - Стара Загора, с огромното съдействие на Община Стара Загора, а също и на Министерство на културата са подготвили богата програма със събития, с които и в Града на липите ще се отбележат 100 години от рождението на Борис Христов. Организаторите на проявите дадоха днес (22 април) съвместна пресконференция в Пресклуба на БТА в Стара Загора, за да разкажат повече и любопитни подробности.

Програмата започва на 30 април, когато на сцената на Операта ще бъде представена „Дон Карлос“ от Джузепе Верди – една от продукциите, радващи се на изключителен интерес от създаването си досега на сцената на операта ни, в страната и по света. В постановката гостуват известните по света и у нас изпълнители Ивайло Джуров, Калуди Калудов, Елена Баръмова, Даниела Дякова, Иван Кабамитов, Александър Марулев и др. Диригент – Лучано Ди Мартино.

Преди самото начало на спектакъла във фоайето на Операта ще бъде открита фотоизложба с 40 уникални кадъра от единственото гостуване на Борис Христов в Стара Загора и Казанлък през месец юни 1985 г. Снимките са част от личния архив на Нино Луканов – председател на Музикално общество „Борис Христов“ в Стара Загора. Ще бъде изложен и портрет на Борис Христов, рисуван от Васил Стоилов през 1939 г.

На 9 май в 18,30 ч. в Стара Загора на западния вход на Операта ще бъде открита паметна плоча на великия Борис Христов. След това в 19 часа започва спектакълът на Държавна опера Стара Загора „Набуко“ с гост-солисти Ивайло Джуров и Орлин Горанов и солистите на Държавна опера Стара Загора Крум Гълъбов, Елена Баръмова, Даниела Дякова и др. На 17 май в НДК същата постановка ще гостува на сцената на Зала 1 в рамките на Столичния Салон на изкуствата. Диригент и на двата спектакъла ще е Стефан Линев.

В програмата за отбелязването на годишнината са включени видеопрожекции в салона на Операта на два уникални филма с участието на Борис Христов – на 7 май от 18 ч. „Портрет на един глас“ (предаване на телевизията в Лугано - италианска Швейцария, състояло се в навечерието на Коледа през 1976), и на 14 май отново от 18 ч. „Реквием“ от Джузепе Верди - концертно изпълнение от 1971 г. в Копенхаген, предоставено на Музикалното общество "Борис Христов" - Стара Загора от Националната телевизия на Кралство Дания, в което участва и българската оперна прима Александрина Милчева. И двете видеопрожекции ще бъдат съпътствани с изпълнения на солисти и хор на Държавна опера Стара Загора.

Програмата ще завърши с голям концерт на 22 май на сцената на Държавна опера Стара Загора със специалното участие на Ивайло Джуров, Пламен Кумпиков, Юлиян Константинов, Деян Вачков, Александър Марулев, Димитър Райков, Костадин Мечков, хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора. Диригент на концерта ще е Красимир Къшев.

* * *

На 18 май 2014 се навършват 100 години от рождението на Борис Христов. Годишнината е в календара на ЮНЕСКО за 2014 г. Музикално общество "Борис Христов" Стара Загора (учредено на 19 март 1994) откри в залата на РБ “Захарий Княжески“ на 14 ноември миналата година новия си 20-и сезон, посветен на годишнината с "Началото" - филм на проф. Атанас Божков за гениалния Борис Христов. С финансовата помощ на Община Стара Загора бяха издадени книгите на Нино Луканов (председател на Музикалното общество) - „Борис Христов. Незабравими спомени от едно приятелство“ и „Любов и талант“ на Пенка Касабова (за съдбовната и връзка с Борис Христов).



Автор:
Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
22.04.2014 г. 16:06
Етикети:
Посетено:
2191
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/19028-100-godini-boris-hristov-programa-za-chestvaneto-v-stara-zagora