Годишнини

Милан Кундера на 85

Почит към един от най-видните съвременни белетристи

Милан Кундера на 85


◊ ПОКАНА

В знак на почит към личността на
Милан Кундера, един от най-видните съвременни белетристи, общественици и експериментатори, който на 1 април 2014 г. навършва 85 години, ще споделим вълнението си от любими негови творби.

Флашмоб-четене на фрагменти от романите му ще се състои на рождения му ден, 1 април, вторник, от 19 ч., в парка пред Народния театър!

Всеки може да донесе книгата на Кундера, която му е въздействала най-силно, и да представи в рамките на 5 минути откъс от нея. Каним вас, бохемисти, любители на чешката култура и класната художествена проза, да се присъедините, за да уважим заедно една от най-ярките фигури на световната литературна сцена!

* * *

Милан Кундера е роден през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, но от 1975 г. живее във Франция. Даровит новелист с ефектен модернистичен стил, той постига международна популярност с произведения като „Книга за смеха и забравата“, „Смешни любови“, „Животът е другаде“, „Валс на раздяла“, „Безсмъртие“, „Шегата“, „Самоличност“ и „Непосилната лекота на битието“ (екранизиран през 1988 г. под режисурата на Филип Кауфман). Творчеството му е красноречив опонент на традиционните методи за съблазняване на читателя, а всеки негов роман е привързан към другите по силата на онази завладяваща полифония на емоции, мисли и преживявания, обитаващи неведомата граница между съня и реалността.



Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
30.03.2014 г. 13:56
Посетено:
1666
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/18864-milan-kundera-na-85