Годишнини

Сливенци свеждат чела пред делото на Апостола

141 години от гибелта на Васил Левски

Община Сливен, Светата Сливенска митрополия, Регионалният инспекторат по образованието и Сдружение „Мати Болгария” организират прояви за всенародно отдаване на почит пред сакралната за българите личност на Апостола. (Традицията е възприела те да се състоят на 19 февруари, въпреки трагиката на гибелта на видния революционер предния ден.)

141-та година от подвига на създателя на мрежата от комитети в Българско, увиснал „със страшна сила” на бесилото, ще бъде отбелязана във „воеводския град” с поредица от прояви. „По стъпките на Апостола в Сливен” ще постави началото им в програмата по повод на един от най-тъжните дни в българското битие.

Паметните плочи на неговите сподвижници в борбата в Сливенско ще бъдат обкичени с венци и цветя, с което ще бъде въздадена почит към делото на членовете на революционния комитет тук: Нено Господинов – Брадата, Георги Икономов, Сава Райнов и Бойка Атанасова, както и пред паметника в кв. „Клуцохор” на ръководителя на чета по време на Априлското въстание Таньо войвода.

По традиция признателните сливенци и възпитаниците  от Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” свеждат чела и пред участието в комитета на видни сливенски педагози, поставяйки цветя пред паметната им плоча върху Класното училище. Преклонение пред подвига на Панайот Хитов ще бъде засвидетелствано в кв. „Ново село” пред паметника на именития войвода. Свежи венци и цветя ще бъдат положени и върху релефа на Апостола на свободата в параклиса „Св. цар Борис Първи-Покръстител”.


Пред свещения за сливенци православен храм „Св. Димитър” – свидетел на борбите  срещу гърчеенето и за богослужение на роден език, ще бъде отслужена  панихида в памет на йеродякон Игнатий (Васил Левски). На едноименния площад, пред паметника на поборника за народни свободи, гражданите ще чуят слово за нетленния му път към Голготата на безсмъртието.


Тук, на площада, носещ неговото име, учениците от професионалната гимназия по информатика „Проф. Димитър Табаков” ще представят пред гражданите на Сливен литературно-музикалната композиция под наслов „Васил Левски”. Признателните сливенци в знак на почит покриват паметника му със свежи цветя.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
18.02.2014 г. 23:56
Посетено:
1157
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/18612-sliventsi-svezhdat-chela-pred-deloto-na-apostola