Годишнини

Сливен чества 136 години от Освобождението на България

Възпоменателни събития за отбелязване на светлата годишнина

На датата на посрещането на руските войски във „воеводския град” – 17 януари 1878 г., на едноименния площад в Сливен през 2014 година се организира всенароден ритуал-поклонение за отбелязване светлата годишнина от освобождението на Сливен и България от турско робство. Признателната памет връща спомена към делото на драгуните на майор Л. Кардашевски и на руските войски, ръководени от генерал Е. Делингхаузен, към вълнението на сливенци от освободителния порив и прочувствените слова на признателност от престарелия народен поет Добри Чинтулов.
         
Инициативата се провежда по традиция от община Сливен, Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД (председател Стоян Георгиев), Светата Сливенска митрополия, от общинския клуб „Русофили” (председател Деян Дечев) и Центъра за подготовка на специалисти. Паметният ден стои неотменно в сърцата на признателните граждани, почитан от ръководителите на общината и областта, от културните институти, възпитаниците на сливенските учебни заведения и от обществените сдружения.
           
В прослава паметта на загиналите за свободата на Сливен поборници, тяхното дело ще бъде възвеличено със заупокойна молитва и благодарствен молебен, отслужени от свещенослужители в храмовете на Сливен. Паметните плочи на самопожертвователния подвиг (в града и на площад „17 януари” в квартал „Клуцохор”) ще бъдат обкичени с цветя и венци, поднесени от  управителя на област Сливен Корнелий Желязков, от кмета на града Кольо Милев, от ръководители на обществени и родолюбиви организации и от граждани.
            
Същия ден с участието на гости от Украйна и Молдова ще бъде представена фотоизложбата под наслов: „Бесарабските и таврийските българи - хроника на XX век”. Жителите и гостите на града могат да я посетят в художествена зала „Май”, където в деня на възпоменателните събития тя ще бъде открита.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
15.01.2014 г. 16:42
Посетено:
1485
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/18412-sliven-chestva-136-godini-ot-osvobozhdenieto-na-balgariya