Годишнини

133 години от рождението на Йордан Йовков

Тържествено отбелязване на годишнината в Жеравна

Светлата годишнина от рождението на видния български писател-сърцевед Йордан Йовков бе отбелязана с тържества в архитектурния резерват Жеравна, където ръководителите на институциите – организатори на начинанието (Министерство на културата, Български медиен съюз и Държавна агенция „Архиви”), обсъдиха становище за предстоящо включване на провеждащите се „Йовкови дни” в Националния културен календар. Идеята за свързване на празника в Жеравна с тържествата за почитане делото на Йордан Йовков в Добрич е по предложение на бившия областен управител Марин Кавръков. То е обсъдено с министъра на културата  д-р Петър Стоянович и ще бъде разгледано в МК след оформянето и внасянето му от администрацията на  община Котел.

Тържествата в Жеравна тази година бяха почетени и от министъра на образованието, науката и младежта проф. Анелия Клисарова, от директора на Българския медиен съюз Гриша Камбуров и ръководителя на ДА „Архиви” Иван Комитски, от внука на писателя - Боян Попов, областния управител на област Сливен Корнелий Желязков, творци от София и Ямбол (Любомир Котев, изследовател на Йовковото литературно наследство), и от почитатели на перото на Йордан Йовков. За живота, творческата съдба и приносите на писателя в българската литература и култура говориха министър  П. Стоянович, Боян Попов, носителят на Националната литературна награда „Йордан Йовков” - акад. Антон Дончев, и журналистката Валерия Велева (модератор на срещата). По решение на Българския медиен съюз, към МК е отправено предложение за именуване на зала № 7 в НДК „Народни будители”.

В къщата-музей в Жеравна ще бъдат изложени копия от ценни документи, свързани с творческото му дело, непоказвани досега и дарени по време на празненствата от ръководителите на културните институции - организатори на събитието. Почитателите на един от най-обичаните български автори могат да видят кръщелното му свидетелство, съвместни снимки с неговата съпруга Деспина, част от ръкописите на негови драми („Боряна” и „Албена”), записки и скици по някои от произведенията.

Ценните материали станаха достояние на музея в родното му село благодарение на дарителския жест от неговия внук Боян Попов, предоставил в 2012 година на държавата част от личния архив на Й. Йовков. За ценителите и изследователите са от особена значимост писмата му до и от творци, общественици и политици по проблеми, свидетелстващи за развоя и духа на времето.

В програмата на тържествата бяха включени интересни културни инициативи: пленер на тема „Пейзажи от Жеравна” за учениците от Художествената гимназия в Сливен (с предстоящо подреждане на експозиция в Министерството на културата), представяне на танцови и певчески формации от Музикалното училище в Котел пред жителите и гостите на селото и др.

Автор: Иванка Денева
13.11.2013 г. 00:51
Посетено: 1402
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/18031-133-godini-ot-rozhdenieto-na-yordan-yovkov