Годишнини

Честване в Сливен на 130 години от рождението на Сирак Скитник

Изложба по случай годишнината в Художествена галерия „Димитър Добрович”

След неотдавнашното откриване гроба на видния български художник Сирак Скитник (Панайот Тодоров Христов) в София, и родният град отдава своята почит към творческото му дело. Юбилейната годишнина бе ознаменувана със значими съвместни културни инициативи от община Сливен и Художествена галерия „Димитър Добрович” (директор Даниела Ненчева).

Представители на общинската администрация, много граждани, музейни работници и ценители на творчеството на видния живописец, художествен критик и ръководител на национални културни институти (драматург и артистичен секретар на Народния театър, библиотекар в Министерството на просвещението и директор на Радио „София”), присъстваха на събитието за поставяне върху родната му къща на паметна плоча. На нея се изписани рождената дата и тази на смъртта: 1883-1943 г. С прочувствени думи, представящи отдадеността и приносите на Сирак Скитник в българската култура и изкуство, се обърна зам.-кметът на Сливен Иван Славов. Той определи твореца като забележителна личност, чието  дело заема съществено място в развоя на българския художествен живот и култура: (председател на дружество „Родно изкуство”, председател на създадения в 1931 година Съюз на българските художници и др.).  

Изложба по случай 130 години от рождението на видния живописец бе подредена от екипа на Сливенската галерия с материали, представящи по-цялостно естетическите му търсения. Тя предхожда предстоящата в столицата през декември т.г (в Софийска градска художествена галерия) експозиция, която ще стане факт чрез предоставените от художествените центрове в страната картини и документални материали.            

Акцентът на настоящата изложба в Сливен се поставя върху разностранността в търсенията и проявленията на една  високо обдарена личност, усъвършенствала фундамента на образованието си, получено в Санкт Петербург, проявен във времето с впечатляващи творчески изяви в сферата на поезията, есеистиката, художествената критика и живописта. Показаните фотоси, негови рисунки, картини и скици, откъси от есета и поетични творби, пощенски картички и др., някои от които материали представени за пръв път, издават желанието на организаторите на изложбата за търсене на нов, по-различен ракурс към личността на твореца и за обогатяване знанията на посетителите.

Панайот Тодоров (Сирак Скитник) e последователен радетел и за успоредяване на националното ни изкуство с европейското. Авторитетни родни издания за литература и култура, като “Българска реч”, „Везни”, „Съвременник”, „Златорог”, „Художествена култура” и „Хиперион”, са предоставяли през годините страниците си за публикуване на негови статии и рецензии.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.11.2013 г. 00:47
Посетено:
1673
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/18030-chestvane-v-sliven-na-130-godini-ot-rozhdenieto-na-sirak-skitnik