Годишнини

Честване в Сливен на 120 години от рождението на Елисавета Багряна

Акцент в тазгодишната програма за честванията на празника на града - Димитровден

Къща „Миркович” в града под Сините скали е домакин на проявите, организирани по повод на светлата годишнина от рождението на Елисавета Багряна - акцент в тазгодишната програма за честванията на празника на Сливен - Димитровден. Община Сливен, Националният литературен музей – София и Регионалният инспекторат по образование към МОМН са организатори на културните инициативи.
           
Предвидено е връчване на наградите на участниците в Националния литературен конкурс „Как ще спреш ти мене - волната”, който е съвместен проект на общината и Националния музей на литературата. Присъстващите ще чуят запис с гласа на Елисавета Багряна по повод отбелязването на нейната 90-та годишнина в Сливен (1983 г.), съхраняван в Държавния архив в града. 
          
Журито (председател
Катя Зографова - директор на Националния литературен музей в София и членове: Татяна Душанова, преподавател по български език и литература в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” – Сливен и поетесата Кристиана Станкова ), след като разгледа получените творби (стихотворения и есета) на участниците в Националния конкурс за средношколци под наслов „Как ще спреш ти мене – волната…”, направи следното класиране: 
. отреди първо място на Деляна Генова от гр. Стражица, общ. Велико Търново - за стихотворението й  „Космическо момиче”;
. на второ място журито класира стихотворението „Мастилено-синя песен” на Бианка-Мария Желязкова от град Карнобат; 
. определи третото място за стихотворенията: „Релси от мастило” на Диана Мъркова от Пловдив; на „Лудата любов” на Ивайла Кирилова от Казанлък и „Играта” - на Яна Иванова от Варна.
           
Присъждат се и три поощрителни награди за творбите: „Мечтите ми са прашни дати в календара” на Мартина Друмева от Сливен, „Открадни небето” на Анета Кирилова от София и „През смях ми казваш” на Дафин Козарев от Русе. Отредена е и единствена награда за есе със заглавие „Как ще спреш ти мене – волната...“ - на  Петя Тихомирова Петрова от град Търговище.
          
В рамките на програмата сливенци могат да се запознаят и с предметно-документалната изложба под същия наслов. В 22 постера, представящи оригинални ръкописи, вещи, снимки и книги с автографи на Багряна и непознати факти от живота й, изложбата разказва за духовните пътешествия на българската поетеса. Експозицията, част от фонда на Националния литературен музей, е предвидено да бъде открита от директора на културния институт. В изложбата са включени портрети - собственост на Софийска градска галерия, както и непоказвани досега лични вещи от семейни архиви, предоставени от внучката на Елисавета Багряна - Лиза Шапкарева.

В къща „Георги Миркович” ще бъде представена книгата „Играеща със стихиите” на авторката К. Зографова.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.10.2013 г. 14:24