Годишнини

Юбилейно честване в Сливен на делото на митрополит Серафим

140 години от тържественото посрещане на митрополит Серафим в Сливен

Сливенската общественост почете паметта на първия Сливенски митрополит Серафим (Златан Груев Кинов), от чието тържествено посрещане в града се навършват 140 години. Юбилейните тържества бяха организирани от община Сливен (отдел „Култура и вероизповедания”, нач. отдел Ваня Шишкова), Светата Сливенска митрополия, Регионалния исторически музей (директор Николай Сираков) и Художествена галерия „Димитър Добрович” (директор Даниела Ненчева). Актьорът Ивайло Абаджимаринов води паметната вечер.

Културното събитие се състоя в зала „Сирак Скитник” в присъствието на Негово Високопреосвещенство, Сливенския митрополит Йоаникий, на зам.-кмета по култура и хуманитарни дейности Иван Славов, на творци, музейни специалисти, ученици от сливенските учебни заведения и много граждани. Проявата започна пред портрета на митрополит Серафим с изпълнения на църковни песнопения, поднесени от хорова формация при катедрален храм „Св. Димитър” (под диригентството на Тодорка Бинева).

Присъстващите чуха развълнуваните думи на духовния водач на Сливенска епархия днес, митрополит Йоаникий, който говори с благоговение за духовния и благодетелен път на първия Сливенски митрополит Серафим в служба на Отечеството и на енориашите. Пътят му във вярата и за благото на сливенци в продължение на години - преди и след Освобождението на България, бе представен чрез интересния разказ за историческите събития на уредниците в Регионалния исторически музей Мария Кирова и Росица Георгиева, които изнесоха своеобразен „урок по родолюбие”. Той бе подкрепен с документални текстове от и до митрополит Серафим, прочетени от водещия Ив. Абаджимаринов и от учащи се в Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” и Гимназия с преподаване на чужди езици „Захарий Стоянов”.

Високата чест да служи на Бога и на миряните от Сливенска епархия митрополит Серафим поема през 1873 година – с  ръкополагането му за митрополит. Знайно е, че 1871 година е сюблимна за развоя на духовните дела в Българско: епархиите в Северна, Южна България и в Македония имат български архиереи, а Екзархията – избран български екзарх, Антим I.

Широкообхватна е народополезната дейност на епархийския свещенослужител митрополит Серафим. Сливенци се прекланят пред делата на човека, спасил от явна смърт революционери и поборници и мирните жители на града от набезите на войските на Шевкет паша по време на Априлското въстание.

Той застава като председател и на изграденото за пръв път в България (Сливен) червенокръстно дружество „Вяра, Надежда и Любов” в 1878 г. С неговия порив и усилия е давана подкрепа и на дружествата „Юнак” и „Майчина длъжност”. В януарските дни на същата година гражданите на Сливен му доверяват високата длъжност на първи кмет на Сливен след Освобождението (председател на Временната градска управа), израз на народната признателност. През целия си житейски и духовен път той се самообразова, като впоследствие се изявява и като създател на религиозни книги, превеждайки и от руски език.

Сливенци изгубват своя закрилник и благодеятел в августовските дни на 1896 година. Бюст-паметник на митрополит Серафим е поставен пред сградата на Светата Сливенска митрополия.

За дейността на своя родственик Георги Жечков, свързан със Серафимовия род, говори известният хирург д-р Михаил Жечков.

Присъстващите, докоснали се чрез възпоменателното юбилейно събитие до извисената и родолюбива личност на митрополит Серафим, отнесоха в сърцата си  благослова за богоугодни дела „на ползу роду”, вдъхновени и от песнопенията, изпълнени от хористите. 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
23.10.2013 г. 00:58
Етикети:
юбилейчестванеСливен
митрополит Серафим
Посетено:
1524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/17889-yubileyno-chestvane-v-sliven-na-deloto-na-mitropolit-serafim