Годишнини

С конференция и изложба Военноморският музей отбелязва 130-aта си годишнина

Военноморският музей във Варна отбелязва 130 години от създаването си и 90 години от откриването на първата си публична експозиция

◊ СЪБИТИЕТО

С конференция и изложба Военноморският музей отбелязва 130-aта си годишнина

През 2013 г. Военноморският музей във Варна отбелязва 130 години от създаването си и 90 години от откриването на първата си публична експозиция.

По този повод във Военноморски клуб – Варна, на 10 и 11 октомври ще се проведе научна конференция на тема „Морската история в и извън българските музеи“.

Над 20 изследователи в областта на историята и археологията ще се включат в конференцията с доклади, разделени в два тематични кръга: Морската история на България в музеи, сбирки и находки и Морската история на България – прозаични хроники и романтична летопис. По време на конференцията ще бъде представен и новият, VIII том на Годишник на Военноморския музей. Официалното откриване е на 10 октомври (четвъртък) от 10.00 ч., в конферентната зала на Военноморски клуб – Варна.

Честванията продължават на 11 октомври, в 16.30 ч. в залата за временни експозиции на музея, когато ще бъде открита изложбата „Многото пътеки към морската история”. Тя включва над 150 предмета, постъпили в музея през последната година и представлява своеобразен поклон пред многобройните дарители – от институции и наследници на изявени личности до най-обикновени хора.
   
Специално за празника, на 12 октомври (събота), музеят ще приема безплатно посетители през целия ден.


◊ 130 ГОДИНИ ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ

Военноморският музей във Варна е една от най-старите културни институции в България. Историята на музея води своето начало от 1883 г., когато офицери от Дунавската флотилия в Русе започват да събират старини.

През 1885 г. за уредник на морската музейна сбирка е определен инженер-механикът Павел Кузмински. Първите експонати са предимно образци на въоръжение и технически пособия. От това време има съхранено лично оръжие и лични вещи.

Идеята за морски музей във флота се развива. В края на Първата световна война във Варна има реални предпоставки за откриването му: събрани са експонати, намерени са реализатори и поддръжници на инициативата, осигурено е помещение. Отварянето на музея е предшествано от решение на Управителния съвет на Българския народен морски сговор (БНМС) от август 1921 г. музейната сбирка да бъде преместена от Русе във Варна. Издействано е да бъдат предоставени две стаи в тогавашната Девическа гимназия. Инициаторите са офицерите Георги Славянов, Иван Михайлов, Сава Иванов. Сред първите уредници са имената на Протаси Пампулов, Ст. Цанев, Джеферов. Привлечен е видният археолог Карел Шкорпил. Чертежите, плановете, диаграмите и легендарното „Морско дъно” се дължат на руския емигрант полковник о.з. Александър Полубояринов, който по  образование е археолог.

Първата си експозиция Морския музей (както се нарича тогава) открива на 20 май 1923 г. Под това название той съществува до 1956 г., когато  влиза в системата на Министерство на народната отбрана като Военноморски музей и става филиал на Централния музей на народната армия (днес Национален военноисторически музей).
 
Експозицията се премества в сградата бул. "Червеноармейски", днешен "Приморски”, която е построена в края на XIX век за италианския консул Асарето. Официалното откриване става със заповед на министъра на народната отбрана от 9 август 1956 г.

Днес в постоянната експозиция на музея са включени почти 1000 експоната, което е едва един процент от богатството във фондовете му. Тя проследява хронологически корабоплаването по бреговете на нашите земи от дълбока древност. Колекции от морско оръжие – мини, брегова и корабна артилерия; униформи и отличия, корабни модели, снимки и документи разказват историята на морска България и съдбите на едни от най-изявените личности във Военноморския ни флот и в търговското корабоплаване.

В цялото си съществуване музеят се ползва със специалното отношение на варненската морска гилдия. Няма момент от историята му, в който да не е усещана грижата от страна на командването на българския военен флот. Днес сред най-близките съмишленици на Военноморския музей е и Сдружение „Национален морски музей”.



Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
09.10.2013 г. 14:29
Етикети:
Посетено:
1179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/17790-s-konferentsiya-i-izlozhba-voennomorskiyat-muzey-otbelyazva-130-ata-si-godishnina