Годишнини

Честване в Сливен на 105 г. от обявяване на Независимостта на България

Тържествено отбелязване на годишнината

◊ СЪБИТИЕТО

Честване в Сливен на 105 г. от обявяване на Независимостта на България

На 22 септември 2013 г. сакралният площад „Хаджи Димитър” във воеводския град за пореден път ще бъде огласен от присъствието на празнателните сливенци, дошли да поднесат почитта си към деятелите на високата кауза за независимостта на Отечеството ни.

Защото този ден е един от знаменателните в календара от исторически събития за българите, увенчал многовековните им пориви и борби. Тогава те чуват словата от Манифеста (издаден от цар Фердинанд на 22.09.1908 г. в древната столица Търново), провъзгласил там Независимостта на държавата в църквата „Св. четиридесет мъченици”: (правопис – автентичен „По волята на незабвенния Цар Освободител, Великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. ... Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите сили и съчувствието на целия просветен свят! Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!”
           
Неувяхващи в съзнанието на потомците остават в паметта и думите на министър-председателя Александър Малинов, като оценка за делото на предците ни по извоюване независимостта на земята ни: „дело чисто българско, продиктувано само от български чувства и български интереси”. В наши дни Народното събрание обявява 22 септември за официален празник на държавата - със свое решение от 10.09.1998 година.
               
Съобразно програмата на община Сливен и отдел „Хуманитарни дейности, култура и вероизповедания” (нач.-отдел Ваня Шишкова), 105-тата годишнина от осъществяването на възжелания от всички българи акт ще се отбележи с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя от ръководителите на общината и областта, от представители на обществени сдружения и организации, учащи се и граждани. Пред паметника на войводата Хаджи Димитър и Пантеона на сливенските възрожденци свещенослужители ще направят благодарствен молебен за здраве на всички. Кметът на града Кольо Милев ще се обърне с тържествено слово по случай Празника на независимостта към присъстващите.
               
На площада те ще изживеят мигове на радост от историческото събитие с изкуството на танцьорите от Второ основно училище „Христо Ботев” в Сливен, от танцов ансамбъл „Браво” и Народно читалище „Хаджи Димитър-1937 г.”.



Автор:
Иванка Денева
Публикация:
20.09.2013 г. 14:30
Етикети:
годишниначестванеСливен
Независимостта на България
Посетено:
1306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/17647-chestvane-v-sliven-na-105-g-ot-obyavyavane-na-nezavisimostta-na-balgariya