Годишнини

Сливен чества Деня на Съединението на България

128 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

128 години от светлия акт в националната ни история ще бъде отбелязан и в „града на войводите”. В програмата, осъществена от Община Сливен и културните институти на града, от представители на обществени и родолюбиви сдружения и организации, ще вземат участие граждани, ръководителите на общината и областта, общински съветници и депутати, възпитаници от учебните заведения.
                    
В приветствените думи, изпратени от областния управител на област Сливен Корнелий Желязков до медиите и жителите на Сливен и региона, прозира преклонение пред делото на съединистите и пожелание за единение на всички в името на България и високите идеали на чедата й – в миналото и днес: „Съединението е една от най-бележитите дати в новата българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на българската държава. То е чисто българско завоевание. Това е първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа и първият ясен знак за европейските политици, че трябва да се съобразяват с млада България. Една мечта на всички българи!” В приветственото слово е подчертана ролята на почитта към миналото като стожер на българщината и за възпитанието на подрастващите в готовност за градивни дела в името на Отечеството. 
                   
Празненствата - с участието на военен духов оркестър и армейска част - ще започнат на площад „Хаджи Димитър” с  приветствено слово от ръководителите на общината в преклонение пред делото на предците ни, където ще се състои и тържествената церемония по издигане на националното знаме на Република България. 
                   
Паметникът на Войводата Хаджи Димитър и на сливенските възрожденци ще бъде обкичен с венци и цветя от признателните граждани и представителите на институции и обществените сдружения. По традиция присъстващите на площада съпреживяват празника с концертната програма и ритмите на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен.  

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
06.09.2013 г. 00:07
Посетено:
1456
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/17542-sliven-chestva-denya-na-saedinenieto-na-balgariya