Годишнини

Честване в Сливен на 176 години от рождението на Апостола

Поклон пред личността и делото на Васил Левски

Община Сливен, Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” и Клубът на дейците на културата във „воеводския град” организираха поклонение пред делото на Апостола на революцията Васил Левски.
            
На събитието на едноименни площад - за отдаване на почит пред величавия подвиг на безсмъртието, присъстваха кметът на града Кольо Милев и областният управител Корнелий Желязков, общински съветници, ръководители на ОД на МВР, представители на обществени и родолюбиви организации, много граждани. Венци и цветя пред паметника на създателя на мрежата от революционни комитети Васил Иванов Кунчев поднесоха и представители на Общинския съвет в Сливен и от Общинския комитет „В. Левски”, от Тракийското дружество „Лазар Маджаров”, РИО на МОМН и др. Своя поклон пред подвига сториха деятели от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от Сдружение „Мати Болгария”, Съюза на ветераните от войните и от Съюза на военноинвалидите, от Клубовете на пенсионерите в града, учащи се от учебните заведения  и др.
           
С вълнуващо слово към присъстващите се обърна кметът на града Кольо Милев, изразявайки отношението на сливенци към делото на Левски като еманация на националното величие, добродетели и непреходност във времето: „Левски е нашето национално богатство. Мерилото за родолюбие и жертвоготовност. Личността, която ни остави неоценимо наследство. Завеща ни най-важната причина да се гордеем, че сме българи”.
           
В контекста на тези думи следва да отбележим, че община Сливен, тачейки видните си деятели, допринесли за развитието на града в миналото и днес, неотдавна издаде енциклопедичен справочник за приносите им в различни сфери на обществения живот, под наслов „100 причини за гордост, че сме от Сливен”. Изданието бе представено тази година в Деня за честване подвига на Хаджи Димитър. За духовните хора на България е знайно, че градът под Сините скали е дал свидна дан в паметни за нацията национално-исторически събития, като средище на Втори революционен окръг в Априлското въстание, стряха, подслонявала Левски и съратниците му, в освободителните борби, Съединението и др.
         
Тази година честването на сакралната дата от рождението на Апостола  бе отбелязано с творческия поклон на три поколения поети, рецитирали посветени на личността му стихове. Свои строфи поднесоха ученик и учителка по български език и литература  от Професионалната гимназия по електроника и електротехника, в лицето на Веселин Ганев и  Валентина Димитрова, както и поетът Сава Пеев.
         
Пред паметника на Васил Левски на едноименния площад по време на тържествената церемония стояха на стража учениците-четници към Природо-математическата гимназия в града.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
18.07.2013 г. 18:08
Посетено:
2950
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/17403-chestvane-v-sliven-na-176-godini-ot-rozhdenieto-na-apostola