Годишнини

Сливенци отбелязват годишнина от кончината на Сашо Касиянов (1951-2012)

Почит към известния музикант, педагог и радиоводещ

Гражданите на Сливен ще почетат една от видните си личности - музиканта, педагога и радиоводещия Александър Касиянов, от чиято смърт, в първото десетдневие на юли 2012 година, се навършва една година. 
            
Изявите му приживе го утвърждаваха на различни професионални и обществени поприща, както и като организатор на събития за  представяне на изтъкнати колеги в музиката. С други професионалисти все участие в изграждането на Синдиката на народните музиканти, композира талантливи творби, (сред които и „Тракийска сюита”), работеше за възпитаване на млади изпълнители в Музикалното училище в гр. Котел и в СОУ „Хаджи Мина Пашов” в Сливен. Работи с вдъхновение и вяра в силата на българския фолклор, за популяризиране на народната музика и приобщаване на подрастващите към богатствата й. Гласът му известяваше музикалните новини по известните радиа „Бимако”, „Омега” и „Сливен-нет” и раждаше одобрението на десетки почитатели. 
            
Сашо Касиянов получи посмъртно удостояването от община Сливен със званието „почетен гражданин”. Чрез благотворителния концерт в негова памет - в Голямата зала на Драматичния театър „Стефан Киров” през миналата година, съгражданите му събраха средства за надгробен паметник и оформяне на пространството около него. 
            
Годишнината от смъртта му ще бъде отбелязана от културната общественост на Сливен и от неговите приятели в гробищен парк „Нови гробища” в града под Сините скали на 11 юли т.г. В паметното събитие участие ще вземат оркестър „Тракия” и Иво Папазов-Ибряма, както и „Теодосий Спасов фолк квинтет”, в чийто състав влизат видните музиканти Теодосий Спасов, кавал и вокал, гайдарят Иван Георгиев и гъдуларят Пейо Пеев, Генадий Рашков – тъпан, и Петър Миланов – тамбура. Рано починалия си колега ще почетат и изпълнителите Матьо Добрев, Васко Денев и Добри Йорданов, Динка Русева, Мария Карафезиева и всички, които ценяха качествата на човека и изкуството на Александър Касиянов.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.07.2013 г. 18:47
Етикети:
годишнинаin memoriamСливен
Александър Касиянов
Посетено:
1398
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/17374-sliventsi-otbelyazvat-godishnina-ot-konchinata-na-sasho-kasiyanov-1951-2012