Годишнини

55 години от рождението на Йордан Парушев (1958-2011)

Ретроспективна изложба под наслов „Фрагменти 55” в Сливен

Фондацията, носеща името на твореца, и Художествена галерия „Димитър Добрович” в Сливен организираха „ретроспектива” под наслов „Фрагменти 55”, с която приятелите на раноотишлия си от света Данчо Парушев почетоха изкуството му и годишнината от рождението. Зала „Сирак Скитник” събра ценители на неговото изкуство - творци на четката, ученици от Художествената гимназия в града и студенти от Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, които помнят съприкосновенията с личността на един обаятелен човек и талант: техен преподавател, доцент и ръководител на катедра „Живопис”. Изложбата бе открита от директорката на културния институт Даниела Ненчева.

Й. Парушев съчетаваше високите критерии и взискателност към себе си и другите, непримиримост към фалша във взаимоотношенията и изкуството, които отстояваше с открита гражданска позиция. Съгражданите му ценят сътвореното изпод неговите ръце, съчетало подхода на професионалиста с неспокойния и търсещ дух на експериментатора в специфичния колорит и излъчване на творбите му. През целия си творчески път (до транспортната злополука на 15 декември 2011 г.) Йордан Парушев работи за доразвиване уроците на учителя си по живопис проф. Станислав Памукчиев във ВТУ и за изграждане на свой художествен свят и школа от млади последователи.

Критиците оценяваха по достойнство постиженията му, присъдиха му 17 награди за творчество, като особено значими за него бяха тези, с които го удостоиха сливенци: „почетен гражданин” и носител на Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на община Сливен. Рядко са художниците, присъствали толкова активно в националния художествен живот - с името и творбите си (експонирал е 47 самостоятелни изложби, ръководил е проекти и е участвал в над 500 колективни сбирки - в страната и по света, където е сред видните творци, представящи България и изкуството извън пределите й). Неизброими са частните колекционери от много страни на Европа и в САЩ, които притежават негови произведения. По повод ранната му кончина писахме в „Културни новини” за отличията, връчени му от престижни художествени галерии, центрове и музеи у нас и по света, вкл. от Франция, Сеул (Корея) и др.

Според замисъла на настоящата експозиция в Сливен по повод 55-тата годишнина от рождението му, пътят на Парушев е представен и визуализиран от 55 запазени фрагмента, които илюстрират търсенията и специфичния негов стил от различните периоди на развитието му. Мултимедийно е показан и практическият процес по създаване на някои картини и моменти от творческия му подход към фактурата, някои теми  и материали. Зрителите се запознават с особеностите на произведенията от „ранния период” (живописни творби и „абстрактна живопис”, масло) и с влиянието на специализациите в градовете Санкт-Петербург (1986-1987) и Париж (2001) за оформяне на жанровите му предпочитания и насочеността към колажа в един по-късен етап. Той е един от създателите в Родината си на изкуството „живопис с хартия”, чрез която създаваше не само своите обширни и малоформатни платна, но и „моделираше пластики” от този материал с огромни възможности. Периодът от 2000 г. до кончината му през 2011 г. е най-плодотворен в тази насока и белязан с успехи в боравенето с нея - претворяване на българското битие, природа и материален свят. 

Й. Парушев до сетния си дъх бе завладян от творческите идеи и нестандартните си решения в изкуството и за нас остават и интересните словесни интерпретации, с които ги разкриваше. Той присъедини порива си за извисяване към плеадата творци, които градят днес облика на съвременните пластични изкуства и преображенията им.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
29.06.2013 г. 00:44
Етикети:
Посетено:
1370
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/17326-55-godini-ot-rozhdenieto-na-yordan-parushev-1958-2011