Годишнини

Почитаме "Българския папа"

Италианският културен институт в София отбелязва 50 години от смъртта на папа Йоан XXIII, известен като "Българският папа"

Почитаме "Българския папа"


◊ СЪБИТИЕТО

Почитаме "Българския папа"

Италианският културен институт ще отбележи от 5 до 11 юни с поредица от събития 50-годишнината от смъртта на папа Йоан XXIII, известен като „Българският папа“.

Анджело Ронкали, избран през 1958 г. за глава на римокатолическата църква, прекарва като апостолически делегат у нас годините от 1925 до 1934 г., което трайно го свързва с българския народ. Известен е като „Добрият папа“ или „Папата на диалога“ заради добротата си, отваряне на църквата към хората и диалога с другите религии. Той е и папата, започнал големите реформи в Католическата църква с Втория Ватикански събор. Особено обичан е от българите заради хуманитарните си мисии в едни от най-тежките години след Балканската и Първата световна войни в помощ на бедните и бежанците, помощта му за пострадалите след Чирпанското земетресение и атентата в църквата „Св. Неделя“, ролята му в спасяването на българските евреи, както и въобще за развитието на Българската уния.


◊ ПРОГРАМА ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ГОДИШНИНАТА

Отбелязването на годишнината ще започне на 5 юни от 10 часа в БАН с научна конференция, озаглавена „Българският папа“, като темите й ще акцентират върху дейността на архиепископ Ронкали по времето, в което е бил апостолически делегат у нас и връзката му с България. Лектори ще бъдат известни български учени като д-р Кирил Карталов от Папския комитет на историческите науки, Епископ Христо Пройков - Апостолически екзарх на католиците от източен обред в България, доц. д-р Александър Костов - директор на Института за балканистика, проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров, както и проф. Божидар Андонов от Богословския факултет при СУ. Проф. Василка Тъпкова ще разкаже и лични спомени от срещите си с архиепископ Ронкали. Събитието се организира съвместно с Института по балканистика към БАН и Католическата Екзархия в България и е под патронажа на г-жа Маргарита Попова - Вицепрезидент на Република България.

В същия ден от 13:00 ч. в БАН ще бъде открита изложба с фотографии, свързани с живота на Анджело Ронкали в България, която ще бъде отворена за посетители до 15 юни. Експозицията съдържа снимки на лица и събития от историята на Католическата църква и дейността на бъдещия папа у нас. Ще бъдат показани енциклики, спомени и текстове на папа Йоан ХХІІІ, биографии и изследвания за него.

Кулминация на тържествата ще бъде уникалният концерт „Ронкали чете Ронкали“ на 11 юни от 19:00 часа във Военния клуб. Внуците на папата, актьорът Гуидо Ронкали и музикантът Диего Ронкали, са приготвили специален спектакъл с прочит на негови текстове – писма, откъси от документи, послания, под съпровод на музика на Бах, изпълнена на виолончело. С този спектакъл двамата братя Ронкали отдават почит на своя чичо папа Йоан XXIII.




Автор:
Италиански културен институт в София
Публикация:
04.06.2013 г. 15:29