Годишнини

"Полъх от съня на мравка". Памет за Орлин Чуховски

Пет години без Орлин Чуховски

"Полъх от съня на мравка". Памет за Орлин Чуховски
    

◊ IN MEMORIAM

На 07 юни 2013 от 18 ч. в зала 30 на Младежки дом във Велико Търново е срещата In memoriam по повод 5-годишнината от кончината на Орлин Чуховски. Негови близки и приятели ще подредят изложба от творбите му и ще разкажат свои спомени за художника.

Ще бъде представен и документалния филм “Орлин – самодефиниране” за творчеството му. Звукозапис на гласа на Орлин Чуховски възстановява частица от начина, по който художникът възприема света около себе си и как осмисля възприятията в творчеството си – в картини и поезия. Стиховете са изпълнени от актьора Кирил Ангелов. Сценарист и режисьор – Румяна Николова. Художник - Надежда Стайкова. 
    
Повече за филма и откъс можете да видите тук: http://www.sunstorm.pr-office.org/Orlin.htm
  

◊ ЗА ХУДОЖНИКА
  
Орлин Чуховски е роден в София на 08 август 1951 г. През 1981 г. завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност "Графика". През 1985 г. е приет за член в СБХ – представителство Велико Търново. Реализирал е над 25 самостоятелни изложби във Велико Търново, София, Варна, Габрово, Русе, Севлиево, Трявна, Дряново. Участвал е със свои творби и в много общи експозиции. Негови творби представят съвременното български изкуство в редица частни колекции в България, Холандия, Италия, Испания, Франция, Германия, Япония и др.

И още: Три участия в Международното биенале на графиката във Варна; Три участия в Международното биенале на хумора в Габрово; Две представяния в Есенния салон в Осло (Норвегия - 1990 и 1991 г.); Представяне в Есенния слон в Париж (Франция 1992 г.); Две негови творби са включени в Първото световно биенале на графиката Маастрихт '93 (само за сведение - френските художници с допуснати творби са си закачили в рамка документа за участие). А д-р Петер Лудвиг, този "Амброаз Волар на новото време", откупува три негови творби за личната си колекция. В Estampa – 2001 (Испания)
    
Орлин Чуховски е членувал във великотърновския шахматен клуб и е участвал в редица турнири.
    
На 09 юни 2008 г. след тежко боледуване напуска този свят и се преселва там, където (по думите му) “не се различаваш от Бога”. Дори в последите секунди от живота си иска нещо за писане и ни оставя последната си картина – със син химикал, на лист от джобен бележник-календар.
    

Благодаря на Галина Савова-Чуховска за възможността да се докосна до творческия архив на художника, на Спас Мавров, който предостави запис на разговорите им с твореца и на всички, които помогнаха този филм да се случи.
     
Инициативата, макар и камерна, представя един достоен великотърновски творец в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за културна столица – 2019.
Автор: Румяна Николова
02.06.2013 г. 09:18
Посетено: 2337
Етикети: документален филм, среща, in memoriam, Велико Търново, художник, Орлин – самодефиниране, Орлин Чуховски
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/17144-polah-ot-sanya-na-mravka-pamet-za-orlin-chuhovski