Годишнини

Австрия - България, 125 години дипломатически отношения

Годишнини

.: СЪБИТИЯТА

Представяне на книгата на Рудолф Агстнер “160 години австрийски (австро-унгарски) дипломатически представителства и 125 години дипломатически отношения между Австрия и България”.

Откриване на изложба “Австрия - България, 125 години дипломатически отношения”

Изложбата ще бъде открита от Н. Пр. д-р Карл Дийм, извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия.

.: ВРЕМЕТО

17.00 часа, 10 ноември (сряда), 2004 - представяне на книгата

18.00 часа, 10 ноември, (сряда) 2004 - откриване на изложбата

.: МЯСТОТО

Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий”

.: ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

“160 години австрийски (австро-унгарски) дипломатически представителства и 125 години дипломатически отношения между Австрия и България” е сериозно изследване в областта на дипломатическите отношения между двете страни. Преводът е на г-жа доц. д-р Пенка Ангелова, издателството - ПИК.

Авторът - Рудолф Агстнер е изявен историк и дипломат, автор на многобройни изследвания за историята на австрийските дипломатически отношения. Той ще представи книгата и ще изнесе доклад, посветен на годишнината.

.: ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата “Австрия - България, 125 години дипломатически отношения” е инициатива на Австрийското посолство, София.

Настоящата изложба включва в експозицията си освен забележителната колекция от документи и снимки, проследяващи развитието на дипломатическите отношения между двете страни, така и предмети и картини, специфични за епохата, свидетелства за интензивен културен обмен.

Изложбата визира респектиращ период от време и осветлява различни мигове от историята на българо-австрийските отношения. Експонатите са предоставени от Централен Държавен архив, Архив на Министерство на външните работи, посолство на Република България в Република Австрия, Архив на Народното събрание, Държавен архив - София, Музей на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Народна Библиотека “Св. св. Кирил и Методий” - Български исторически архив, Национален политехнически музей, Музей за история на София, частни колекции, както и сп. “Български дипломатически преглед”.

Изложбата ще продължи до 30 ноември 2004.

.: ЗА КОНТАКТИ

г-жа Анета Генкова,
Австрийско посолство, тел.: 932 90 38
Автор:
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Посетено:
1550
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/17-avstriya-balgariya-125-godini-diplomaticheski-otnosheniya