Годишнини

Сливен чества деня на Тракия и 100 г. от Одринската епопея

Тържествени прояви за отбелязване на годишнините

◊ СЪБИТИЕТО

Сливен чества деня на Тракия и 100 години от Одринската епопея

На 26 март т.г започват проявите за отбелязване на годишнините със заупокойна молитва за загиналите българи от Тракия и във войните за свобода и независимост на България. В параклис „Св. Цар Борис I Покръстител”, в тяхна памет ще бъде отслужен молебен. Програмата продължава с полагане на цветя на паметната плоча, която се намира в близост до параклиса - в памет на загиналите българи от Тракия за единството на Майка България.
             

◊ В ПРОГРАМАТА

На общоградското поклонение от 16 ч. в памет на героите от Одринската епопея – (пред паметника „Орлето”) - ще бъде произнесено слово „100 години Одринска епопея” и проведен военен ритуал за полагане на венци в памет на загиналите. Празничната програма във Военния клуб в Сливен ще завърши с тържествено събрание-концерт по повод годишнината от събитията. Участие в него ще вземат Военният оркестър, фолклорните певчески групи при Тракийско дружество „Лазар Маджаров” и Народно читалище „Звезда” – Старо село, както и фолклорният танцов ансамбъл „БРАВО”.
                   
С паметно честване под наслов „Одрин падна” - по повод 100 години от победата при Одрин, ще продължи програмата на 27 март, в зала „Май”. Акад. Георги Марков (Институт по история при БАН), и  клубовете „Родолюбие” към ПМГ „Добри Чинтулов”, ГПЗЕ „Захари Стоянов”, ХГ „Дамян Дамянов” и III ОУ „Д-р Иван Селимински”,участват в културната проява. Тя ще продължи с прожекция на документалния филм „На нож” (по сценарий и режисура на Антоан Тонев и Радослав Тодоров). Програмата на втория ден завършва с представяне на  книгата „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913 година” от Г. Марков, което ще се състои от 17.30 часа в зала „Май”.
               
Организатори на тържествата по случай Деня на Тракия и 100 години от Одринската епопея, са община Сливен, Център за подготовка на специалисти, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Тракийско дружество „Лазар Маджаров”. Със свой принос в подготовката участват и  РИМ „Д-р С. Табаков” – Сливен и Регионалният инспекторат по образование към МОМН.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
25.03.2013 г. 00:53
Етикети:
програмагодишниниСливен
Одринска епопея
Ден на Тракия
Посетено:
1229
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/16638-sliven-chestva-denya-na-trakiya-i-100-g-ot-odrinskata-epopeya