Годишнини

Духовните хора на Сливен почетоха паметта на Хаджи Мина Пашов

175 години от рождението на видния сливенски родолюбец

Духовните хора на Сливен почетоха паметта на Хаджи Мина Пашов
            

По инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” (директор Росица Петрова-Василева) в града на книжовността и порива към свободата - Сливен, бе организирана среща на библиотечните работници с възпитаниците на учебното заведение, носещо името на един от големите благодеятели на града - Хаджи Мина Пашов. „Урокът по родолюбие” с учащите се бе посветен на 175-годишнината от рождението на видния сливенски родолюбец и техен патрон.

Проявата е част от започналото, по почин на културния институт в града под Сините скали, голямо духовно начинание: стартирала програма в началото на 2013 година за популяризиране на жизнения път и делото на видни деятели от Сливенския край сред младите хора от учебните заведения на града. Така настоящият урок стана част от инициативата за приобщаването им към българската история, минало и ценностите на нацията ни.

Неуморната и респектираща работа на Хаджи Мина Пашов за града си и Отечеството: като възрожденски деец, общественик, финансист, филантроп и дарител, бе показана чрез важни моменти от обстойната му биография и дело, подкрепени от богат снимков и текстов материал. Презентацията бе посрещната с интерес, допълнена и от знанията на учащите се за дейността на патрона на училището им.

Бяха разширени и обогатени и фактите за връзките му с други видни деятели на Българското възраждане и революционните борби от Сливенско, като Георги Стойков Раковски, Добри Миндов Чинтулов и др.

По-долу прилагаме животоописанието за големия български възрожденец, направено от РБ „Сава Доброплодни”, което утвърди в сърцата на младите хора чувството на преклонение пред благодеятелните дела на техния патрон за Сливен и България:


Хаджи Мина Пашов е роден през януари 1838 г. в гр. Йерусалим. Баща му Янко Пашов е крупен сливенски търговец и притежава 3 търговски къщи в Сливен, Цариград и Крим. Учи при даскал Добри Чинтулов. Знанията, които получава, и качествата, които притежава му отварят много врати и той е поканен за секретар на сливенци в румънския търговски център Фокшан. Там, освен да работи, той се образова и научава много добре писмено и говоримо румънски и гръцки езици. След две години престой в Румъния Хаджи Мина Пашов се завръща в родния Сливен, но скоро заминава за Цариград, където работи като пълномощник в известната търговска къща на Никола Бракалов. След това преминава за 4-5 години на същата длъжност в търговската къща на Никола Тъпчилещов. В търговските среди все повече се говори за неговите изключителни способности. Той е предпочитан, защото открива и посочва грешките, както и изхода от тях.
            
Паралелно с тази си дейност Хаджи Мина Пашов е и голям родолюбец и участва в борбата на своя народ за независима българска църква. Сближава се с Драган Цанков и го подкрепя в идеята за уния с папата. Едва 26-годишен, със свои средства, заедно с Тодор Бурмов и Никола Михайловски, започва издаването на българския вестник ''Съветник'' - орган на българската община в Цариград. По негова инициатива е открито и българско читалище, на което той е първият председател.
            
Към края на 1868 - началото на 1869 г. Хаджи Мина Пашов напуска Цариград и заминава за Одеса, поканен от богатия българин Николай Ташкович. Изградил се като специалист във финансовите сделки, той успява да спечели една огромна сума от курсовата валутна разлика и става съдружник на Тошкович. След смъртта на Ташкович, Пашов отваря търговска къща на свое име. През тези години Хаджи Мина е един от най-близките сътрудници на Г. С. Раковски. Подпомага младежи, които учат в Русия. Той се отзовава с помощи за български комитети, дружества, студенти и търговци. Има случаи, когато подпомага и чуждестранни благотворителни дружества.

Подкрепя материално национално-освободителното движение. Той е един от основателите на Българското книжовно дружество в Браила през 1869 г., което по-късно мести седалището си в София и се преименува в БАН. Хаджи Мина Пашов е председател на заседанията при изработване на устава на дружеството.
            
При обявяване на освободителната война Хаджи Мина е назначен за главен интендант на ''Задунайския отряд''. За заслугите му е награден от руския император с престижни ордени. В качеството си на главен интендант се сближава с брата на императора и съдейства при водене на Санстефанските преговори за освобождаване на българските заточеници в Мала Азия. Когато Руско-турската освободителна война започва, той влиза в сделки с интендантското отделение на армията. Хаджи Мина Пашов и Евлоги Георгиев организират закупуването на големи количества храни за нуждите на армията. Руското правителство дължало на Хаджи Мина за доставките на армията 2 500 000 златни рубли. След сключване на Санстефанския мирен договор, той остава в Петербург, докато му бъде върната заетата сума. Правителството на Русия обаче не успява да изплати цялата сума, а само част от нея. На 6.12.1880 г. Х. Мина Пашов ненадейно умира, а е в блестящо здраве и е само на 43 години. Съмненията са, че е отровен.
            
Хаджи Мина Пашов умира без да създаде семейство и няма преки наследници. Наследяват го братята му Михаил и Костаки Хаджи Пашови и сестра му Мария. Те упълномощават руския генерал Кесяков, българин по народност, да прибере останалото наследство, освен имотите му в Одеса и Петербург, което се равнява на 650 000 рубли. Кесяков не оправдава доверието на наследниците и внася парите на свое име. Сливенската община разбира затова, но успява да получи само част от тях и ги влага в строителството на хотел в центъра на София. Една малка част от парите са използвани за изграждането на училище в квартал ''Комлука'', което днес носи името на дарителя Хаджи Мина Пашов.
            
През 2006 г. с Наредба на Общински съвет - Сливен Община Сливен определя годишна стипендия на името на Хаджи Мина Пашов, която се присъжда даровити деца.
            
Времето е безсилно да заличи огромния принос на тази светла личност, а Сливен пази паметта му.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
05.03.2013 г. 12:38
Посетено:
2842
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/16478-duhovnite-hora-na-sliven-pochetoha-pametta-na-hadzhi-mina-pashov