Годишнини

Преклонение в Сливен пред народното дело на Апостола

140 години от гибелта на Васил Левски

С панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски, отслужена в катедралния храм „Св. Димитър”, в „града на войводите” започват на 19 февруари проявите за отбелязване на 140-годишнината от гибелта на Апостола на революцията. Община Сливен, Светата Сливенска митрополия, Сдружение „Мати Болгария”, Центърът за подготовка на специалисти и две учебни заведения (Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” и Професионална гимназия по икономика „Проф. Димитър Табаков”), са организатори на събитието.
         
В деня на скръбната за народа свидна загуба, младите хора от учебните заведения на града, представители на родолюбиви организации и граждани, стават съпричастни с „урока по родолюбие”, който деятели от Сдружение „Мати Болгария” организират с учениците пред сградата на ПМГ. Признателните потомци поставят и цветя пред плочата там, в памет на жертвоготовността у учителите в някогашното класно училище, членове на създадения от Васил Левски революционен комитет. Сред тях са имената на изявени и свободолюбиви педагози, отдадени на голямата българска кауза: Михаил Греков, Михаил Икономов, Атанас Узунов, Сава Геренов и Пенчо Черковски.
         
По традиция сливенци се стичат на площада, носещ името на Апостола, (където той с целия си ръст се извисява над града) - за участие във възпоменателната церемония с поднасяне на венци от кмета на Сливен Кольо Милев, областния управител на област Сливен Марин Кавръков, директора на Областната дирекция на МВР Никола Геджев, от учащи се, културно-просветни организации и обществени сдружения.
          
Учениците ще обкичат с цветя паметника на Таньо войвода в квартал „Клуцохор” и плочите за възпоменание на сливенските съратници на Апостола в святото дело на революцията: председателя на комитета Нено Господинов - Брадата, Георги Икономов, Сава Райнов и Бойка Атанасова. Рецитал за живота и делото на водача на българската революция ще изнасят пред релефа му (до параклис „Св. Цар Борис Първи Покръстител) ученици от Професионална гимназия по икономика „Проф. Димитър Табаков” и Професионална гимназия по електроника и електротехника „Мария Кюри”. Възпитаниците на VII основно училище „Панайот Хитов” за пореден път ще поднесат и цветя пред паметника на своя патрон в кв. „Ново село” и в преклонение пред Апостола.
           
Деятели от читалище „Хаджи Димитър”, учащи се във II основно училище „Христо Ботев” и екипът на Защитено жилище в квартал „Клуцохор”, ще отдадат почит към революционното дело на предците и 140-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

Автор: Иванка Денева
18.02.2013 г. 15:57
Посетено: 978
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/16375-preklonenie-v-sliven-pred-narodnoto-delo-na-apostola