Годишнини

135 години от освобождението на Сливен от османско владичество

Тържествено честване на годишнината в Сливен

Денят 17 януари (4.01. по стар стил) e сакрална дата за сливенци. Тогава населението е посрещнало през 1878 година освободителите си.

На едноименния площад „17 януари” започват тържествата за отбелязване на светлата 135-та годишнина от освобождението на града от турско робство, организирани от община Сливен и Центъра за подготовка на специалисти. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, в съслужие със свещеници от храм „Св. Николай Чудотворец”, на този ден отслужва заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на падналите за Сливен и България воини.

Ръководителите на областната и общинската администрации, народните представители от Сливенския избирателен район, общински съветници, командването и личният състав на ЦПС изразяват с поклонение своята признателност. В ритуала участват и членовете на ръководството на Областната дирекция на МВР, на РИО към Министерството на образованието, от Съюзите на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на военноинвалидите и военнопострадалите, от Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, от политически партии, обществени организации и признателни граждани, които ще поднесат с военни почести цветя. Мястото (местността „Харманите”), се намира извън града и напомня, с издигнатата паметна морена, за подвига на саможертвата.

Преди 135 години драгуните на майор Кардашевски се установяват в най-стария сливенски квартал - „Клуцохор”. Първенците на града, духовенството и гражданите, посрещат с ликуване командира на влязлата войска, генерал Е. К. Делингхаузен. Сливенци тачат имената и на прославените командири ген. Безяев и полковник Бакланов. От години като легенда се разнася споменът за мига, когато слепият поет Добри Чинтулов с вълнуващи думи и треперещи за прегръдка ръце благодари на освободителите с приветственото си слово: „Пристъпете със смела крачка в нашия град! Неговото население, измъчвано от тежките страдания, със сълзи на очи ви чака с отворени обятия!”

На пресконференцията по повод на събитието и зам.-кметът по хуманитарните дейности на община Сливен, Иван Славов сподели: „С честването изразяваме не само отношението си към Освобождението на града, но и към историческия принос на Сливен за завоюването и правото на национална и духовна свобода”.
          
Празничният ритуал е подготвен с участието на представителна част от Центъра за специалисти, Военния оркестър, представители на общинската и на областната администрации и на родолюбиви организации, от учащи се от учебните заведения на града и жители на квартал „Клуцохор”, където се е състояло историческото събитие.
           
Вечерта в залата на читалище „Зора” Ансамбълът за народни песни и танци ще представи празнична програма пред гражданите на Сливен.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.01.2013 г. 18:09
Посетено:
1770
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/16172-135-godini-ot-osvobozhdenieto-na-sliven-ot-osmansko-vladichestvo