Годишнини

100 години от победоносната атака на "Дръзки" срещу турския крайцер "Хамидие"

Военноморският музей отбелязва тържествено годишнината

◊ СЪБИТИЕТО

На 8 ноември, в 11.00 часа, пред паметника на капитан I ранг Димитър Добрев, до сградата на Военноморския музей във Варна, ще бъде извършен тържествен ритуал с полагане на венци и цветя, по случай 100-годишнината от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”.

Точно преди 100 години на тази дата (21.11.1912 г. по нов стил) българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турския флот през Балканската война. Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”.

За тази победа най-точни са думите на командира на извадения от строя флагман на турския флот, Хюсеин Рауф бей, който казва: „Ако разгледаме безпристрастно случката с „Хамидие” и кажем самата истина, трябва да признаем, че тази голяма и успешна атака на българския флот, който няма никакво минало, е едно славно начало, с което той може да се гордее”.

В отбелязването на годишнината ще се включат Представителният духов оркестър на ВМС, клуб-миноносец „Дръзки”, както и членовете на новоучредената Българска военноморска конфедерация.


Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
06.11.2012 г. 13:55
Етикети:
Балканска войнаВоенноморски музейВарна
турски крайцер Хамидие
торпедоносец Дръзки
атака
победа
Посетено:
1394
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/15765-100-godini-ot-pobedonosnata-ataka-na-drazki-sreshtu-turskiya-kraytser-hamidie