Годишнини

Почит към делото на Добри Чинтулов в Сливен

190 години от рождението на големия български възрожденец

В „града на войводите” един от акцентите в празничната програма за Димитровден станаха инициативите за отбелязване на 190 години от рождението на автора на възрожденските стихове за революцията – Добри Чинтулов.
             
Младежите от Центъра за трудотерапия към фондация „Милосърдие” в града (председател Камелия Грозева) и служители в Пощите и далекосъобщенията, сториха поклон пред гроба на големия родолюбец Чинтулов: учител, реформатор на учебното дело, участник в църковните събори и крупен дарител на читалище „Зора”. В деня на св. Иван Рилски Чудотворец, непосредствено преди връчването на „Чинтуловата награда за литература и изкуство” и 1 ноември – Празник на народните будители, те положиха цветя и освежиха буквите на надгробната плоча на възрожденеца, намираща се в Новоселски гробища в Сливен.
             
По инициатива на най-стария библиотечен център в региона – ОНЧ „Зора”, чийто живот начева в далечната 1860 година, бе открита документална изложба във фоайето на зала „Май”, посветена на юбилейната 190-та годишнина от рождението на поета. Библиотека „Зора” предостави от фондовете си експонати, свързани с живота и делото на Д. Чинтулов, както и за формиране - чрез дарение, съвместно с други родолюбци - основите на книжовната читалищна сбирка. За характера на експонатите говори директорката на библиотеката към ОНЧ „Зора” Мариета Главчовска.
             
По-късно гражданите на Сливен присъстваха на представяне трилогията на автора Желяз Кондев  „Сказание за възрожденеца”, определена като „документално-художествено жизнеописание на Добри Миндов Чинтулов”. Прозвучаха откъси от произведението в изпълнение на актьора Ивайло Абаджимаринов. Вечерта бе водена от поетесата Валентина Димитрова (преподавател в Професионална гимназия по електроника и електротехника „М. Кюри"). Участниците в творческата среща се запознаха с постиженията на писателя, краеведа, издателя (ИК „Жажда” и едноименно литературно списание) и спомоществователя Желяз Кондев, на когото тази година обществена комисия присъди наградата „Д-р Иван Селимински” - за краеведческа дейност.
                 
За характера на творбата на Кондев, внушенията и стила в отделните й части говориха Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите писатели и Соня Келеведжиева – преподавател по български език и литература в Гимназия с преподаване на чужди езици „Захарий Стоянов”. С пожелания към автора и надежди за нови духовни постижения на сливенци се обърна кметът К. Милев. Група за народно пеене от родното село на Ж. Кондев – Драгоданово, (чиято история в няколко тома е  събрал), отправи музикален поздрав към автора.



Автор:
Иванка Денева
Публикация:
25.10.2012 г. 00:15
Посетено:
1637
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/15643-pochit-kam-deloto-na-dobri-chintulov-v-sliven