Годишнини

Паметна вечер в Сливен за делото на арх. Методи Тотев

Архитект с неоценим принос в архитектурата на Сливен

◊ СЪБИТИЕТО

Вечер, посветена на 85 години от рождението на видния арх. Методи Тотев, бе проведена в Клуба на дейците на културата в Сливен. Организатори на инициативата - Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и КДК.

Водещият на вечерта Росица Петрова–Василева, директор на книжовния културен институт, се обърна към присъстващите с думите: „Днес, всички ние, близки, приятели и колеги ще възкресим в паметта си онези най-важни моменти от жизнения и творчески път на един от най-видните сливенски архитекти, оставили траен отпечатък върху съвременния облик на Сливен: талантлив и независим творец,  аристократ по душа, епикуреец по дух, останал в спомените ни с достолепната си осанка, с хлапашката си безпардонност, комбинирана с висока ерудиция; с тънкото си чувство за ирония и самоирония, с изумителния си работохолизъм и непресъхващо желание за работа – арх. Методи Тотев”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЧЕСТВАНЕТО И ЗА АРХИТЕКТ МЕТОДИ ТОТЕВ

В 25-минутен документален филм „В памет на арх. Методи Тотев”, създаден със съдействието на РБ „Сава Доброплодни” - чрез много снимки, свързани с дома, семейството, приятелите, работата, проектите и емоционалния разказ от първо лице на съпругата на арх. М. Тотев, както  и от колегите му, бяха възкресени спомените за него.

Гражданите на Сливен бяха призовани да подкрепят инициативата на КДК за изработване и поставяне на барелеф на арх. Методи Тотев в двора на клуба – израз на признателност за изградените по негови проекти сгради в комплекс „Чакърови къщи”, част от които е и тази на клуба. Те, както и няколко възрожденски комплекса, съхранили духа на едно отминало време, се отличават с уникалната си архитектура и интериор, и носят неговия самобитен творчески почерк.

Росица Петрова-Василева подчерта неоспоримия принос на арх. Методи Тотев за запазване сградата на регионалната библиотека от реституция. В продължение на 11 години, докато трае делото, той е вещо лице и въпреки влошеното си здравословно състояние, присъства на съдебните заседания във всички инстанции и отстоява становището за неделимостта на старата сграда и строеното през 1968-1972 г. първо разширение на библиотеката. Със съветите си е много полезен и на адвокатската защита. Така, благодарение на него и на подкрепата на още няколко безкористни експерти, делото е спечелено, а сградата - запазена за града.

На арх. Методи Тотев е и идейният проект за изграденото в периода 2007-2009 г. ново разширение на регионалната библиотека, което за жалост той не успя приживе да види завършено. Благодарение на неговата подкрепа библиотеката запази своя дом и го разшири и модернизира.

С емоционално слово към присъстващите се обърна съпругата на арх. Методи Тотев - Диана Тотева, изразявайки надежда, че делото на  съпруга й няма да потъне в забвение, защото „проектираните от него сгради носят специфичен почерк и ще бъдат разпознаваеми и в бъдеще от новите поколения сливенци.” От името на близките си тя обяви свиден жест за тях: семейството й подарява на Община Сливен последния проект на арх. Тотев, останал нереализиран: за изграждане на ваканционно селище в местността „Рамануша”.

Присъстващите чуха автентичен запис с гласа на арх. Тотев от интервю по БНР - какъвто го помнят съгражданите му.

Фотоизложба, експонирана в Клуба на дейците на културата, представя част от най-значимите проекти на видния строител на Сливен.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
04.10.2012 г. 15:47
Посетено:
1320
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/15510-pametna-vecher-v-sliven-za-deloto-na-arh-metodi-totev