Годишнини

Юбилейни исторически годишнини честват в Сливен

100 години от Балканската война и от създаването на Трета българска армия

Община Сливен и инициативен комитет под председателството на кмета Кольо Милев организират тържества за отбелязване на значими събития от националната ни история, в които градът и населението имат съществен принос. Над 180 официални гости от региона и страната ще вземат участие в празничните прояви на 18 септември т.г. в селището под Сините скали за честване на 100 години от Балканската война и от създаването на Трета българска армия.
          
Изложба под наслов „Балканската война през погледа на художника” ще постави началото на инициативите в програмата по повод на събитията. За експонирането й Художествена галерия „Димитър Добрович” ще отвори фондовете си с творби на „батална тематика”, отразяващи историческите боеве и личности.

Пред сградата на Военния съд в Сливен ще бъде открита паметна плоча с надпис „100 години Трета българска армия”. Ръководителите на общината и областта, обществени сдружения, организации и граждани ще положат цветя пред паметника на Седми конен полк „Орлето”.

С тържествено събрание в памет на храброто българско войнство ще започне вечерната празнична програма в Драматичния театър „Стефан Киров”, където бившият командващ армията - армейски генерал Йордан Мутафчиев, ще произнесе слово. От тържествената трибуна отличия - „плакети за специални заслуги”, ще получат 24 военнослужещи, за приносите си към развитието на българската армия. За ръководителите на селищата, където през годините се е помещавал Щабът на войската (Русе, Варна и Шумен), са предвидени също награди. Концертът продължава с изкуството и ритмите на изпълнителите от Ансамбъла за народни и песни и танци в Сливен.

На площад „Хаджи Димитър”, (където се извисяват с величав ръст Войводата и Пантеонът на българските възрожденци), ще се състои тържествена заря-проверка. Тя е организирана от община Сливен, със съдействието на военнослужещи от Центъра за подготовка на танкови подразделения в града. В ритуала ще се включат и учащи се - членове на изградената към Природо-математическа гимназия „Чинтулова чета”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.09.2012 г. 11:39
Етикети:
Посетено:
1540
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/15370-yubileyni-istoricheski-godishnini-chestvat-v-sliven