Годишнини

Празнични прояви в Сливен за 134-тата годишнина от Освобождението на България

Разнообразна програма за празника

Община Сливен, Центърът за подготовка на танкови подразделения и Регионалият инспекторат по образованието към МОМН организират тържества, посветени на светлата дата.

Празникът за Освобождението на България започна в Сливен с отбелязването на 104 години от съществуването на ОУ „Д-р Иван Селимински”, където кметът на града Кольо Милев гостува на 2 март т.г. на учениците от трети клас в началната степен. Предвидено е посещение на училищния музей, а по-късно - и участието му в тържественото поднасяне на цветя, съвместно с преподавателите и възпитаниците, пред барелефа на видния възрожденец, създател на „тайно революционно общество” и благодетел на Сливен, д-р Ив. Селимински. От ръката на кмета ще получат наградите си и отличените участници в лекоатлетическата щафета, организирана от колектива на учебното заведение. 

Тържествата същия ден ще продължат с концерт в зала „Зора” към най-старото читалище в града под Сините скали – средище на култура и част от летописа на Сливен в устрема на гражданите му към книжовност, революционен порив и духовно въздигане  през Възраждането. Там ритмите на българските хора и уменията на изпълнителите от Ансамбъла за народни песни и танци ще сберат радостта на присъстващите от събитието, утвърдило се като Национален празник на страната. 

На 3 март, на сакралния за сливенци площад „Хаджи Димитър”, тържествата започват с ритуала по издигане на българското национално знаме, а кметът на града  ще произнесе тържествени думи по повод на 134-тата годишнина от историческия акт.

Паметта на сложилите костите си пред олтара на свободата ще бъде почетена с панихида и благодарствен молебен, които ще отслужи Негово Високо Преосвещенство, Сливенският митрополит Йоаникий. На този ден признателните хора на Сливен, ръководителите на областта и общината, представители на обществени сдружения и организации обкичват с цветя Пантеона на възрожденците и един от символите на града – паметника на войводата Хаджи Димитър.

На площада по-късно спортисти и възпитаници от сливенските учебни заведения се включват в масовия крос „Освободител” и в провеждащата се на този ден лекоатлетическа щафета „З март”.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.03.2012 г. 10:42
Посетено:
1220
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/14225-praznichni-proyavi-v-sliven-za-134-tata-godishnina-ot-osvobozhdenieto-na-balgariya