Годишнини

Сливен тъжи за Апостола на свободата - 139 години от обесването му

Уроци по родолюбие

В Града на войводите текат прояви за отбелязване деня на всенародна скръб - 139 години от смъртта на Апостола, слял делото по изграждане на революционни комитети и саможертвата си с времето и вечността.

Организатори на проявите са община Сливен, Светата Сливенска митрополия, Центърът за подготовка на танкови подразделения, Общинският комитет „Васил Левски”, Регионалният инспекторат към МОМН,  Сдружение „Мати Болгария” – клон Сливен, колективите и учащите от редица учебни заведения в града (Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов”, Професионална гимназия по електроника и електротехника „Мария Кюри”, Професионална гимназия  по икономика „Проф. Димитър Табаков” и др.).

Тази година по необикновен начин ще бъде възкресена паметта за личността на учителите-възрожденци, работили в „класното училище” и участвали в революционните общества, създадени от В. Левски в бунтовния Сливен. Проявата се провежда пред Природо-математическа гимназия „Д. Чинтулов”, под наслов „Урок по родолюбие: спомен и цвете за тях”, на която пред патриотичното дело на Михаил Греков, Михаил Икономов, Атанас Узунов, Пенчо Черковски и Сава Геренов свеждат чела ръководителите на Общината и областта, възпитаниците от сливенските училища, преподаватели, много граждани.

Подвигът на съратниците на В. Левски „в революционните народни работи” и на положилите костите си за делото на свободата: Георги Икономов, Нено Господинов-Брадата, Таньо войвода и Сава Райнов, ще бъде почетен с венци на поклонение пред паметните им постаменти и плочи в сакралния за сливенци кв. „Клуцохор”.

По традиция признателните граждани изпълват едно от „светите места” на града – катедралния храм „Св. Димитър”, за да присъстват на панихидата, отслужена за йеродякон Игнатий.

Сливенци участват и във възпоменателния ритуал за поставяне на венци пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски, който се организира на площада, носещ името му.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.02.2012 г. 01:15
Етикети:
Посетено:
1414
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/14130-sliven-tazhi-za-apostola-na-svobodata-139-godini-ot-obesvaneto-mu