Годишнини

Юбилейни Дамянови тържества в Сливен

Почит към поета Дамян Дамянов

Хуманитарната гимназия в Сливен, носеща името на видния български поет Дамян Дамянов, чества по тържествен начин 15 години от създаването си. Насочеността на специалностите й съдейства за изграждане на личности с отношение към миналото, историята и културата на България и Сливен, към хуманитаристиката, изкуствата, литературното ни наследство. Събитието е продължение на изградените  през годините традиции за отбелязване с четения и богата културно-естетическа програма творчеството и паметта на майстора на поетическите строфи, с чиито стихове, влезли отдавна в христоматиите, са откърмени поколения българи.

Тази година празникът започна със състезание-конкурс под наслов „Магията на Дамяновото слово” - за рецитаторско майсторство на стиховете на твореца от над 40 възпитаници на сливенските училища (разпределени в групи по възраст). На отличените участници бяха връчени награди от РИО - МОМН в Сливен, представен от Надежда Тодорова, ст. експерт по български език и литература. Уменията на младите рецитатори бяха анализирани от жури с участието на актрисата Стефка Котова и изявените литератори Марлена Гетова и Маргарита Маркова (от училището-организатор).

По традиция ръководството и възпитаниците на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” и тази година ще водят тържественото шествие-поклонение пред делото на поета по улиците на родния град, което завършва с полагане на венци пред паметната плоча на дома му. Сливенци ще се съпричастят с неговото творчество в зала „Зора”, където по повод юбилейната годишнина на Хуманитарната гимназия ще бъде представена концертна програма. В тържеството ще вземе участие Надежда Захариева – съпруга на Д. Дамянов, поетеса и писателка, от чиято ръка младите таланти на Сливен ще получат наградите си в поетическия конкурс „за лично творчество”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.01.2012 г. 23:44
Посетено:
1578
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/13945-yubileyni-damyanovi-tarzhestva-v-sliven