Годишнини

Хорхе Луис Борхес – литературният гений на XX век

25 години от смъртта на големия аржентински писател

Хорхе Луис Борхес – литературният гений на XX век


◊ СЪБИТИЕТО

По случай 25-годишнината от смъртта на големия аржентински писател и излизането на български на неговите „Избрани есета“ и „Измислици“,
Институт Сервантес, Аржентинско посолство и ИК „Колибри“ имат удоволствието да ви поканят на литературна вечер, посветена на Хорхе Луис Борхес.

Ще поговорим с видни испанисти за творчеството на един от най-значимите творци на ХХ век и ще изпием по чаша вино.

Очакваме Ви!

1 декември 2011 г., 18 ч.
Институт Сервантес,
ул. "Съборна" 1


◊ ПОВЕЧЕ ЗА БОРХЕС

Хорхе Луис Борхес е безспорен класик - писател, есеист, поет и преводач, един от родоначалниците на магическия реализъм в латиноамериканската литература. Неговите емблематични „Измислици“ (Ficciones, 1944) компресират в 16 трудно поддаващи се на класификация неголеми прозаични къса няколко века философия и поезия. Той ни предлага неразгадаеми лабиринти, въображаеми енциклопедии, онтологични детективски истории и научни коментари върху несъществуващи книги и същевременно взривява всички предишни представи за прозата. Влиянието му върху словото през изминалия век е неизмеримо, а неговите „измислици“ променят самия начин на четене.

Според Умберто Еко „Няма друг писател с такава дълбочина на сюжетите, с подобен искрящ лаконичен стил и с неуловимо трептене на думите, което не подлежи на анализ, но озарява текста и е категоричен знак за гениалност.”

Нобеловият лауреат
Марио Варгас Льоса казва за Борхес: „След Сервантес той е най-значимият автор, писал на испански език.“

Хорхе Луис Борхес (1899–1986) е роден в Буенос Айрес, но едва петнайсетгодишен заминава за Женева. Там се запознава с идеите на Шопенхауер, с творчеството на Уолт Уитман и на френските символисти Рембо, Верлен и Маларме, а в Испания, където се установява след това, попада в кръга на местните писатели ултраисти. През 1921 г. се завръща в Аржентина и взема участие в основаването на няколко литературни и философски списания. Световната си слава дължи преди всичко на своите кратки разкази и литературни есета. Умира в Женева.



√ Първата от двете книги, станали един от поводите за честването на Борхес, може да поръчате от книжарница "Книгосвят" -> "Избрани есета"

Очаквайте и "Измислици"!

Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
27.11.2011 г. 17:01