Годишнини

567 години от варненската битка отбелязва Парк-музей "Владислав Варненчик"

Поклонение и откриване на изложба

◊ СЪБИТИЕТО

На 10.11.2011 г. в 10.30 ч. в Парк-музей “Владислав Варненчик” с поклонение и полагане на венци и цветя ще бъде отбелязана 567-та годишнина от битката при Варна, в която през 1444 г. загива полско-унгарският крал Владислав III Ягело и 10 000 бойци от съюзническата християнска армия.
   
След поклонението в сградата на музея ще бъде открита изложбата „Майсторите”, съвместно с Асоциация „Булгарика” - организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата.
   
В залата за временни изложби на музея ще бъдат подредени 21 творби на известни български автори, взели участие в 15-те издания на Панаира от 1996 г. досега.

Различни по тематика и уникални сами по себе си, творбите представляват своеобразен пъзел на българското изкуство, събрал на едно място имена като Ивайло Маринов, Марина и Николай Русеви, Тодор Игнатов, Евгений Петров и др.


◊ ЗА АСОЦИАЦИЯ "БУЛГАРИКА"
   
Асоциация „Булгарика” е основана като неправителствена организация с идеална цел. Целта на Асоциацията е да допринася за съхранение, развитие, представяне и популяризиране на българското изкуство.
     
Асоциация „Булгарика” създава, подкрепя и развива художествени проекти в областта на визуалните изкуства, музиката, сценичните изкуства, като: панаири и изложения на изкуствата и занаятите; изложби на изобразително изкуство, скулптура, фотография, инсталации, електронно изкуства; пленери на автори, работещи в областта на визуалните изкуства; създаването на информационен фонд, представящ съвременни автори; подготвянето на периодични и уникални печатни издания за изкуство; осъществяването на образователни програми за млади хора; организирането на семинари, дискусии; и други.


Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
09.11.2011 г. 13:10
Посетено:
1305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/13511-567-godini-ot-varnenskata-bitka-otbelyazva-park-muzey-vladislav-varnenchik