Годишнини

Честване на Веселин Сариев (1951–2003) в Пловдив

60 години от рождението на поета и изследователя на българското минало и пловдивския дух

Честване на Веселин Сариев (1951–2003) в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Честване на 60 години от рождението на поета и изследователя на българското минало и пловдивския дух

Веселин Сариев (1951–2003)



18:00 – Слово на проф. Михаил Неделчев

18:30 – Представяне на двутомника „Събрани страници” на Веселин Сариев, представен от издателя Божана Апостолова ИК „Жанет-45”

19:00 - Четене на част от „Дворът” на Веселин Сариев от актьора Ивайло Христов

19:30 - Откриване на чугунена пластика във формата на бордюр със стихове на поета Сариев - авторски проект на художника Атанас Хранов като част от „Седмият хълм”, място – ул. "Отец Паисий" 5

Начало: 18:00 ч., 22 септември (четвъртък)
Площад „Седмият хълм”, до Джумая Джамия

С подкрепата на Община Пловдив и Славчо Атанасов


◊ ЗА ВЕСЕЛИН САРИЕВ

Веселин Сариев (1951-2003) е български поет, публицист, издател. Един от първите български творци, които експериментират във връзката слово - визия. Има филологическо образование. Автор е на стихосбирките: „Здраво утро” (1982), „Пред края на кръга” (1989) и на поетичните проекти, съвместно с български художници: „Съзвездие от мигове. Поетични диалози” (1999), „Горски дух” (2000), „Златна клонка” (2001). Създател е на първото списание за визуална и експериментална поезия в България "СВЕП" (1990). Има редица публикации за историята на Пловдив, за българското присъствие в чужбина, за атонските манастири. Книгата му „Диарбекир и българите” е публикувана през 1996 година. Веселин Сариев е носител на Награда Пловдив (1990 и 2000 г.), на специалната награда на Дружество „Гражданин” (1996) за книгата „Диарбекир и българите”, както и на редица национални награди за поезия.Носител е на почетния знак на град Пловдив за дарителство.


◊ ЗА НОВОТО ДВУТОМНО ИЗДАНИЕ

Двутомник „Събрани страници”
Веселин Сариев
ИК „Жанет-45”, 2011

Автор на предговора и коментарите - Михаил Неделчев
Съставители на двата тома: Михаил Неделчев, Катрин Сариева


Наследството на Веселин Сариев обхваща основно два дяла в сферата на литературата - поезия и народоведска проза. Тези ясно обособени дялове дават основание за съставителска концепция, според която творчеството на Веселин Сариев да бъде представено в два тома под общото заглавие „Събрани страници”, като всеки том има свое подзаглавие.  

Първият том „Азбука от мигове” обхваща всичките му поетични текстове: публикуваните му пет стихосбири; визуалните му поеми от издаваното от него списание за визуална поезия "СВЕП"; публикации в литературната и всекидневна периодика, алманаси, антологии и сборници; непубликувани творби. Самостоятелни раздели в тома съдържат не дотам познати на читателската аудитория текстове на Веселин Сариев: прозаични фрагменти, посветени на литературата, изобразителното изкуство, на духовната връзка между хората на изкуството. Специално място е отделено на недовършената поетично-прозаична митология „Дворът” - поетическа апология на приятелите-художници, литератори, творци.

Вторият том на „Събрани страници”, под заглавие „Диарбекир и българите. Фрагменти от историята”, съдържа исторически, народоведчески текстове, изследвания за градската култура и типичното многоезично живеене в Пловдив. Централно място в тома заема известната книга на Веселин Сариев „Диарбекир и българите”, получила широко признание сред професионалните историци и сред читателската аудитория.

Към тази книга в тома се прибавят в следващи раздели останалото във фрагмент изследване и пътеописание на Атон и Зографския манастир, както и описания на места, личности и събития, вдъхновили Веселин Сариев.

Раздел от тома е посветен на изследванията на Сариев за емблематични пловдивски топоси, съхранени в пощенските картички, към които той като колекционер и изследовател на пловдивския дух проявява истинска страст.
 
Издава се с подкрепата на ИК "Жанет 45", "КЦМ 2000" АД, приятели...
Автор:
Публикация:
21.09.2011 г. 14:05
Етикети:
визуална поезиядвутомникПловдивпоезияВеселин Сариев
СВЕП
експериментална поезия
Диарбекир и миналото
Събрани страници
годишнина на Сариев
народоведска проза
Посетено:
2510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/13182-chestvane-na-veselin-sariev-1951-2003-v-plovdiv