Годишнини

55 години ХГ "Елена Карамихайлова", Шумен - юбилейна изложба

Празнични експозиции в галерията

55 години ХГ "Елена Карамихайлова", Шумен - юбилейна изложба


◊ СЪБИТИЕТО

55 години ХГ "Елена Карамихайлова", Шумен - юбилейна изложба

Откриване на 15 юни 2011 г., 18.00 ч.
ХГ "Елена Карамихайлова" - ул. "Цар Иван Александър" № 81

Програма

• Изложба, посветена на 1330 години от създаването на Българската държава - творби от фонда на галерията - І ет.

Сборна живописна изложба от фонда с големи платна на такива майстори на четката като Симеон Халачев,  Мито Гановски, Владимир Вичев, Добри Добрев, Георги Райчев и други творци. Тематично изложбата е свързана  с честването на 1330 години от създаването на българската държава.

• История на галерията в документи - ІІ ет.

• Експозиция от фонда на галерията - "Началото" - ІІ ет.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГАЛЕРИЯТА

Създадена през 1955 година като колекция от произведения на пластичното изкуство, през годините Художествената галерия се утвърждава като институт, продължител на многолетните културни традиции в Шумен. Тук се съхраняват над 1600 творби в областта на живописта, скулптурата, графиката и приложното изкуство в периода от края на XIX век до днес. Между тях са произведения с висока художествена стойност, значими за българската култура.

Изложбените зали с обща площ 333 кв. м са отворени за художествени изложби с разнообразен характер, както и за други културни прояви.

Художествената галерия носи името на известната българска художничка Елена Карамихайлова (1875-1961).

Елена Карамихайлова Янева е една от първите български художнички в Следосвобожденска България. родена е през 1875 година в Шумен в семейството на известен търговец. Неин брат е известният хирург Иван Карамихайлов, а племенницата ѝ Елисавета Карамихайлова е сред основоположниците на атомната физика в България. Елена Карамихайлова завършва Нанчовото училище (днес ПМГ "Нанчо Попович") в родния си град. Родителите ѝ - просветени и будни българи - държат на доброто образование на дъщеря си и я изпращат в американския Робърт колеж в Цариград, който тя завършва през 1895 г. Пет години по-късно Карамихайлова заминава за Мюнхен, за да учи живопис - последователно при проф. Хенрих Книр, Анджело Янг и Християнс Ландербергер. Въпреки че в периода, когато тя е в Германия, 1900-1910 година, водещата тенденция в западното изобразително изкуство е експресионизмът, Карамихайлова твори в считания вече за отживелица импресионизъм, който обаче най-точно отговарял на темперамента и чувствителността на младата художничка. В традициите на импресионизма, много голяма част от картините ѝ са нарисувани под открито небе. Характерни за платната на Карамихайлова са леката носталгия, струите от светлина и въздушност, както и дълбокият психологизъм и интимност на портретите. При завръщането си в България през 1910 година, Карамихайлова става член на наскоро създаденото дружество „Съвременно изкуство“ и участва в множество изложби в страната и чужбина. През 1914 година се отправя към Франция, но началото на Първата световна война я спира край бреговете на Боденското езеро, където тя остава в продължение на шест седмици. Там създава една от най-известните си творби „Край езерото“, типична за нейния импресионистки период. По време на войната нова тема навлиза в творчеството на Елена Карамихайлова - темата за майчинството, пресъздадена в платна като „Българска мадона“, „Майка“, „Писмо от фронта“, „Селянка от Земен“. В продължение на дълги години художничката ежегодно прекарва по няколко месеца в село Земен и рисува там още много картини: „Деца от Земен“, „Овчарки“, „Из дефилето на Струма“, „Две сестри“. През целия си творчески път Карамихайлова рисува и натюрморти с цветя. През 1946 г. е удостоена с орден „За граждански заслуги“.

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
14.06.2011 г. 16:45
Посетено:
2474
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/12718-55-godini-hg-elena-karamihaylova-shumen-yubileyna-izlozhba